Tokom posjete Sloveniji

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas u Ljubljani da Kosovo želi stabilnu Makedoniju.

Kosovski predsjednik vlade doputovao je danas u prvu zvaničnu posjetu Sloveniji, gdje je razgovarao sa domaćinom Mirom Cerarom.

U razgovorima je istaknuta potreba tjesne saradnje između država u regionu na šta su, prema riječima slovenačkog premijera, posebno upozorili dogadjaji u Kumanovu, a posebno u oblasti bezbjednosti.

Slovenački predsjednik vlade je, ističući zabrinutost Slovenije tragičnim događajima, pozvao kosovskog kolegu da Kosovo "prema u skladu sa svojim mogućnostima pomogne stabilizaciji prilika u regionu  bezbjednosti u Evropi i šire".

Kosovski premijer je istakao da Kosovo i samo želi stabilnu Makedoniju zbog čega zagovara stav "da se upravo sve države u regionu moraju u najvećoj mjeri zalagati za stabilnost u svojim državama i šire u regionu".

"Neprihvatljivi su bilo kakvi pokušaji pojedinaca ili grupa u pojedinim državama u regionu da rade na destabilizaciji, jer oni utiču na život građana i građanki upravo u svim državama u regionu", rekao je Mustafa.

Slovenački premijer je podsjetio i na važnost nastavka dijaloga Beograd-Priština koji, prema njegovim riječima, ukazuje na pozitivne pomake na političkoj sceni, a premijer Kosova je istakao da je dijalog sa Srbijom jedini mogući pravac.

On je garantovao da će se i dalje zalagati da svi ljudi na Kosovu budu jednako tretirani i da i kosovski Srbi mogu aktivno da učestvuju u političkom životu Kosova.

Slovenija i Kosovo su danas potpisali sporazum o saradnji policija dvije zemlje.