Pisanje američkih dnevnih novina

Kosovo je dalo najviše boraca u ISIS-u iz Evrope, stoji u članku vezanom za islamski ekstremizam na Balkanu. Ovaj članak će biti objavljen danas u 30 američkih dnevnih novina u 15 država u tiražu od 2,5 miliona štampanih primjeraka.

Nakon konstatacije da je Kosovo sa svojim malim brojem stanovnika, po glavi stanovnika dalo najveći broj boraca u islamskoj državi, dalje u ovoj analizi stoji da većina ljudi koji su otišli sa Balkana da se bore na Bliskom istoku su iz Bosne, oko 160 i sa Kosova, oko 300 osoba.

U ovom članku izražava se čuđenje kako se ovo može desiti u državi "vjerojatno u Evropi najviše pro-američkoj, koja u glavnom gradu Prištini ima kip Billa Clintona, jednu ulicu sa imenom Georgea W. Busha, butik sa imenom Hillary Clinton", piše portal "kosova.info", prenosi "Indeskonline".

Dalje se u tekstu okrivljuje vlada koja nije djelovala i koja je minimizirala problem kako bi sakrila svoje propuste i izbjegla suočavanje sa snažnim vjerskim konzervativcima. Osim političara, okrivljuju se i najveće vjerske vođe koje godinama ignorišu ovu vrstu ekstremizma, te se dodaje da na Kosovu samu Islamsku zajednicu u svojim rukama imaju fundamentalisti kako bi osigurali nastavak finansijskih tokova sa Srednjeg istoka.

Dalje se u tekstu podvlači da su fundamentalisti intenzivirali napade na legitimnost liberalne verzije islama koji se razvijao na Balkanu stoljećima, te postoji bojazan da Bosna i Kosovo mogu postati putevi džihadista radikalizovanog prema Zapadu.

U članku je citiran savjetnik glavnog imama koji kaže da Islamska zajednica nije bila predmet islamističkog utjecaja i da ne primaju sredstva iz stranih fondova.

"Mi ne dobijamo novac sa Bliskog istoka", rekao je savjetnik, "koji kasnije odmah nakon toga s ponosom dodaje da su objekti Islamske zajednice i medresa izgrađeni sredstvima iz Saudijske Arabije i Katara".