Projekat poboljšanja dijaloga poslovnih žena

Projekat poboljšanja dijaloga poslovnih žena iz Srbije i Kosova uz podršku engleske ambasade osnovan je 2013. godine. Do sada je ostvareno više međusobnih poslovnih susreta čiji je rezultat formiranje Foruma poslovnih žena Srbije i Kosova kao tijela koje će nastaviti sa započetim aktivnostima i kada projekat bude završen u maju ove godine.

Predsjednica valjevskog udruženja poslovnih žena "Eve" Ljubica Marković kaže da su poslovne žene Srbije i Kosova u okviru ovog projekta u posljednjih godinu i po dana prevazišle početnu fazu nepovjerenja i uspostavile kvalitetan dijalog.

"Mi smo kroz ovaj projekat putujući skoro godinu i po dana prevazišle početno nepovjerenje i, rekla bih, odmjeravanje prilikom prvog susreta koji je organizovala Privredna komora Srbije. U početku nismo znale šta bismo mi to mogle ostvariti i šta se od nas očekuje. Međutim, uz podršku engleske ambasade kao i angažovanja svih učesnica ovog projekta, mogu da kažem da smo uključile veliki broj lokalnih udruženja žena sa područja Srbije i sve je veći broj žena sa Kosova koje su vidjele svoj interes da se uključe u ovu našu mrežu", kaže Marković i dodaje da su žene iz Srbije do sada četiri puta bile u posjeti Kosovu. Posjetile su Prištinu, Mitrovicu, Peć, Prizren.

"Te posjete bile su radne. Posjetile smo više firmi čije su vlasnice žene sa Kosova, a one su takođe uzvratile posjetu. Te posjete su uglavnom bile realizovane u Beogradu, u Kruševcu prošle godine i evo sada u Valjevu i Loznici. Inače, udruženje žena 'Eve' nije se našlo prvi put u ulozi lokalnog partnera i u tom smislu imamo lijepo iskustvo."

U Valjevu su žene sa Kosova boravile nedavno, u vrijeme održavanja 12 sajma male privrede Zapadne Srbije. Kažu da je to bilo izvanredno iskustvo.

Vjolca Zeqiri iz Prištine kaže da su lijepo pozvane. Počastvovane su i što su lijepo primljene.

"Interesi su nam isti, problemi zajednički. Želimo da uradimo memorandum o zajedničkoj saradnji. Žene to mogu", naglasava Zeqiri.

Njena sugrađanka Ola Sula kaže da radi u firmi koja se bavi preradom voća i povrća.

"Došla sam da podjelim iskustvo sa ženama iz Srbije i da sagledamo mogućnosti saradnje."

"Stanje ženskog preduzetništva je slično u svim zemljama regiona", kaze Ljubica Marković. "Žene čine oko 66 odsto nezaposlenih, posebno je težak položaj žena na selu gdje su neplaćena radna snaga jer su u 90 odsto slučajeva vlasnici poljoprivrednih gazdinstava muškarci", kaže Ljubica.

"Ovaj balkanski prostor je jednak kada su u pitanju uslovi za poslovanje žena. Kada smo sada poredile stanje u Srbiji i na Kosovu i došle smo do toga da je ista situacija. Samo sa jednom razlikom, kosovsko društvo je mlađe i na neki način u usponu. Međutim, položaj žena je, moglo bi se reći, i nepovoljnij nego u samoj Srbiji. Preduzetništvo žena na Kosovu je tek sada u zamahu i one barataju sa nekim podatkom da od ukupnog broja firmi negdje oko dva posto su u vlasnistvu žena", zaključuje Ljubica Marković.