Politička kriza

Ujedinjeni narodi traže nezavisnu istragu zbog političke krize koja, kako tvrde, negativno utječe na ljudska prava.

Ujedinjeni narodi su duboko zabrinuti zbog političke krize u Makedoniji i posljedica po ljudska prava, saopćeno je iz Ureda visokog komesara Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR).
Glasnogovornica OHCHR-a Cecile Pouilly je kazala novinarima da je UN zabrinut sadržajem objavljenih snimaka kojim se optužuju visoki zvaničnici za brojna kršenja ljudskih prava, kao što su izborna prevara, napastvovanje, miješanje u sudske procese i miješanje u rad medija, kao i prisluškivanje.
Dodala je da je UN dodatno zabrinut optužbama o špijunaži usmjerenim protiv vođe glavne opozicijske partije.   
Pouilly je pozvala vlasti na pokretanje nezavisne, detaljne i nepristrasne istrage o navodima o kršenjima prava u toj zemlji.
Dodala je kako rezultati takve istrage moraju biti objavljeni.

Nezavisnost sudstva

Također je apelirala na vlasti da pozovu na odgovornost osobe koje su, prema istrazi, prekršile zakone i ljudska prava, a kako bi javnost ponovno mogla imati povjerenje u državne institucije.
Zbog trenutne političke situacije u Makedoniji, od posebne važnosti je nezavisnost sudstva, poštivanje vladavine prava, slobode medija i međunarodnih standarda fer suđenja, navodi se u saopćenju.
OHCHR je pozvao sve stranke na suzdržanost te apelirao na dijalog s ciljem rješavanja političke krize uz puno poštivanje ljudskih prava.
U Makedoniji je predsjednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev nedavno počeo sa objavljivanjem prisluškivanih razgovora za koje tvrdi da otkrivaju korupciju vlasti, od namještanja izbora, utjecaja na sudske procese do hapšenja političkih protivnika.
Vladajuća stranka VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog tvrdi da je sve montirano.