Proklinju sudbinu

- Obećavali su sve, a napunili su samo svoje džepove. Ko? Pa, političari. Gladni smo, bez posla, zatočeni i bez nade. Od riječi se ne živi. Ovu djecu treba nahraniti - kivan je Ismail, svijestan da je ilegalni prelazak sa osmoro djece, od kojih najmlađe ima samo tri godine, veliki rizik

Na autobuskoj stanici u Prištini gužva. Brojni Albanci uputili su se ka Subotici gdje će pokušati ilegalno da pređu granicu Srbije sa Mađarskom.
 
Iako su mediji pokušali da otkriju šta je to pokrenulo masovnu migraciju, građani Prištine tvrde da je razlog samo jedan – glad.

– Mahali su šargarepom na kratkom štapu. Sada je ostao samo štap – tvrdili su juče za “Blic”.

– Obećavali su sve, a napunili su samo svoje džepove. Ko? Pa, političari. Gladni smo, bez posla, zatočeni i bez nade. Od riječi se ne živi. Ovu djecu treba nahraniti – kivan je Ismail, svijestan da je ilegalni prelazak sa osmoro djece, od kojih najmlađe ima samo tri godine, veliki rizik.

Svi su svijesni da je kontrola pooštrena i da je sa granice sa Mađarskom vraćeno preko 3.000 migranata, ali ne odustaju. U tome ih ne spriječava ni temperatura koja se spustila ispod nule i činjenica da u takvim uslovima treba mnogo da pješače. Sa sobom nose samo male torbe, kao da ne planiraju da zauvijek napuste svoja ognjišta. Odaju ih samo suze.

– Nemamo mi šta da izgubimo. Rasprodao sam sve što sam imao. Sada šaljem porodicu, a za mjesec dana odlazim i ja – priča razočarani Ideal Gashi za beogradski “Blic”, kojem je najteže palo to što njegova rođaka odlazi sa bebom u naručju.

Preksinoć je iz Prištine sa oko 500 putnika u hladnoj noći krenulo devet autobusa. Za njima je ostala uplakana rodbina.