Mahom Albanci sa Kosova

U protekla 24 časa Mađarska policija uhvatila je u ilegalnom prelasku granice 864 lica, a protiv četiri osobe je pokrenut i postupak zbog krijumčarenja ljudi, a protiv jedne zbog falsifikovanja dokumenata.

U njihovom današnjem saopštenju nije navedeno koje su nacionalnosti te osobe, ali je njihov broj gotovo duplo manji u odnosu na prethodni period, kada je u ilegalnom prelasku granice dnevno hvatano više od hiljadu ljudi, mahom Albanaca sa Kosova.

Mađarska policija, kako je saopšteno, pokrenula je postupak protiv 68 Albanaca sa Kosova i 9 građana Sirije koje su priveli juče i prekjuče na teritoriji pogranične Županije Bač-Kiškun.

Oni su uhvaćeni u ukupno 13 grupa koje su zatečene u nelegalnom boravku u Mađarskoj, a među njima je bilo 27-oro djece koja su smještena u za to pripremljena prihvatilišta, gdje su po nadzorom starijih. Ispostavilo se da dva Albanaca sa Kosova od ranije imaju zabranu ulaska i boravak u Mađarskoj. Kako se navodi, svi su zatražili azil i predati su u nadležnost imigracione službe.

Osim toga, kako je saopšteno iz Mađarske policije, prije dva dana na granici sa Austrijom uhapšen je jedan državljanin Srbije zbog toga što je za novac prevozio tri Albanca sa Kosova bez dokumenata u pravcu Beča.

Danas su u Suboticu stigla četiri autobusa sa kosovskim Albancima i od jučerašnjeg dana priliv ilegalnih imigranata je prepolovljen.

Predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić potvrđuje da je ekonomska kriza na Kosovu uzela maha, da je albanska populacija veoma mlada i da porodice imaju veliki broj djece, a svi pri pokušaju iseljavanja računaju na brojnu albansku dijasporu u zapadnim zemljama, prenosi Radio Subotica.