Do kraja godine Kosovo će napustiti 300 hiljada osoba

Broj zahtjeva za azil u Njemačkoj porastao je na 73 posto u odnosu na januar prošle godine. Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je izjavilo da je samo u januaru u Njemačkoj 25.042 izbjeglica podnijelo prijave za azil. Prema podacima ministarstva, 21.679 zahtjeva je novih, dok su 3.363 zahtjevi za nastavak po drugi put.

Prema podacima Ministarstva na prvom mjestu su zahtjevi za azil izbjeglica iz Sirije, zatim slijede zahtjevi sa Kosova, Srbije, Albanije, Afganistana i Iraka, prenosi list na albanskom jeziku "Blic".

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je odbilo za medije komentirati jučerašnji izvještaj njemačkog medija "Bild Zeitung" o "Lavini izbjeglica sa Kosova", a posebno dopis njemačke ambasade u Prištini koji je objavljen jučer i u kojem su date preporuke o koracima koje treba poduzeti na zaustavljanju azilanata sa Kosova u Njemačkoj i zemljama EU.

Prema procjeni njemačke ambasade, stoji da, ako se ovaj trend pražnjenja Kosova nastavi, samo ove godine će Kosovo napustiti 300.000 građana koji odlaze prema zemljama EU. Samo će u Njemačkoj doći 100.00 izbjeglica sa Kosova.

Istovremeno, ministar za socijalna pitanja Bavarske Emilia Mueller objavila je da je u prvih pet nedjelja januara od 36.000 izbjeglica koji su ušli u Njemačkoj, oko 30 posto (10.500) su Albanci sa Kosova.

Njemački mediji su objavili da je samo u Mađarskoj sa Kosova azil zatražilo 10.200 kosovskih Albanaca, dok u Austriji, sa oko 1.200 zahtjeva Albanaci se nalaze na prvom mjestu.