U dvije odvojene akcije na Horgošu pronađen 21 ilegalac

Carinici su u ponedjeljak, nekoliko minuta prije ponoći, na graničnom prijelazu Horgoš u četiri taksi vozila beogradskih tablica pronašli 16 državljana Sirije, saznaje „Alo!“. Uhapšeni, navodno, nisu htjeli da odaju kuda su htjeli da prevezu Sirijce, kao i to koliko novca su dobili za tu uslugu. Iste večeri nađeno je još petoro ilegalaca sa Kosova.

Prema informacijama lista, u prvoj akciji carinika na graničnom prijelazu Horgoš u ponedjeljak, nekoliko minuta prije ponoći, u automobilu subotičkih registracija pronađeno je pet Albanaca. Oni kod sebe nisu imali nikakva dokumenta.

- Automobilom je upravljao Đ. D. (23) iz Subotice, koji će krivično odgovarati za nedozvoljen prelazak granice i trgovinu ljudima. On je među petoro ilegalaca prevozio i jednu tročlanu porodicu sa malim djetetom - objašnjava sagovornik lista „Alo!“ iz Carine Srbije.

Samo nekoliko minuta kasnije, na svega 100 metara dalje, na graničnom prijelazu Horgoš, policija je pretresom četiri taksi vozila beogradskih tablica primijetila 16 ljudi iz Sirije koji kod sebe nisu imali dokumenta.

- Bilo je sumnjivo što je granicu pokušao da pređe konvoj taksi vozila. Pretresom smo kod njih otkrili ilegalce. Krivično će zbog ovoga odgovarati M. Z. (52) , F. M. (62) , F. O. (57) i E. M. (52), svi iz Beograda - dodaje sagovornik.

Na meti trgovaca ljudima najčešće se nađu mlade žene, siromašni, djeca i fizički i građevinski radnici. Gotovo po pravilu su izloženi torturi, prinudi na seks, prebijanju, izgladnjivanju i svim vrstama psihofizičkog zlostavljanja.