Vratio ordenje

Marek Obrtel, češki pukovnik koji je vratio ordenje NATO-a, kaže da ova vojna organizacija u praksi napada države koje iz nekog razloga postanu nepodobne i neposlušne...

Češki potpukovnik koji je odlučio da vrati ordenje NATO Marek Obrtel, izjavio je da je NATO zločinačka organizacija zbog politike onih koji ga vode.
 
"NATO ne bi bio takav kada bi zaista služio samo odbrani zemalja članica od spoljne agresije, ali je takva, zločinačka politika onih koji ga vode. Oni djeluju pod lažnom parolom borbe za slobodu, demokratiju, ljudska prava i humanitarne ciljeve, a koriste je za agresiju po cijelom svijetu", rekao je Obrtel za srpski list "Večernje novosti", prenosi portal na albanskom jeziku "Telegrafi".

On je objasnio da zloupotreba NATO-a u praksi izgleda tako da treba da bude napadnuta ona država koja iz nekog razloga postane nepodobna, neposlušna ili jednostavno jer svjetski hegemonisti imaju neke interese povezane sa njom.

"Prvo se iznutra rastura medijskim kampanjama, obojenim revolucijama, čačkanjem u najosjetljivije tačke, etničke podjele ili vjerske razlike. Prostije rečeno, destabilizuje se", kazao je Marek i dodaje da se zatim nađu površni izgovori ili se iskoriti prije toga iscenirano nasilje nad stanovništvom.

"Onda nastupa NATO sa svojim jedinicama, praćen humanitarnim organizacijama i posmatračkim misijama, kao navodni zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Brzo poslije njih dolaze biznismeni i počinju da obnavljaju zemlju, odnosno da realizuju svoje interese", objasnio je on.

Takođe, Obrtel je ocijenio da je Bosna i Hercegovina prošla bolje nego Kosovo jer “i najokoreliji pristalica teorije o tome kako se ravnomjerno i pravedno pomaže objema suprotstavljenim stranama primijetiće duboke razlike koje postoje između Republike Srpske i muslimansko-hrvatske federacije, naravno na uštrb Republike Srpske”.

"Mogu slobodno da kažem da je riječ o genocidu nad srpskim narodom. Dozvolili smo ili bolje reći, prouzrokovali tako nešto u našoj kući u Evropi", naglasio je i istakao da je Kosovo velika evropska tragedija.

Doktor Marek Obrtel, nekadašnji potpukovnim češke vojske, obratio se krajem protekle godine ministru odbrane te zemlje zatraživši da mu se oduzme ordenje koje je dobio u misijama NATO-a od Bosne i Hercegovine do Avganistana.

Kao neposredni povod za svoju odluku, naveo je aktuelne događaje u Ukrajini, ali je iz Generalštaba vojske njegove zemlje izašao odmah zbog svega što je, kako je istakao, vidio na Kosovu.

"Na Kosovu se dogodio genocid nad Srbima, koji je prouzrokovao Zapad. Bio sam svjedok i kako narko-mafijaši postaju uvaženi predstavnici takozvane države Kosovo, a masovne ubice junaci", istakao je Obrtel.