Neosnovano povjerenje

Tužilaštvo Haškog tribunala tražilo je ukidanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja.

Tužilaštvo Haškog tribunala tražilo je ukidanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, uz obrazloženje da njegovo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove za puštanje.
Tužilaštvo, također, traži da se po Šešeljevom povratku u Hag hitno zakaže rasprava kako bi se razmotrilo njegovo zdravstveno stanje i uvjeti za njegovo eventualno puštanje na slobodu u budućnosti, te kako bi se utvrdilo da li je on spreman da se takvih uvjeta pridržava.
U obrazloženju zahtjeva Tužilaštva je navedeno da Šešeljevo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove odluke o njegovom privremenom puštanju, koju je Sudsko vijeće donijelo šestog novembra, prenosi Tanjug.
Prilikom donošenja odluke o privremenom oslobađanju Šešelja Sudsko vijeće je postupalo "striktno na humanitarnim osnovama", uz obrazloženje da je dobilo povjerljive informacije koje ukazuju na "pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog", navodi se u podnesku.
Imajući to u vidu, Sudsko vijeće je smatralo da je neophodno postaviti samo minimalne uvjete za privremeno oslobađanje, prije svega da ne utiče na svjedoke i žrtve, da ne remeti tok pravosudnog procesa i da se pojavi pred Sudskim vijećem kada to bude naloženo.
Sudsko vijeće je, također na humanitarnim osnovama, zaključilo da će se Šešelj pridržavati uvjeta njegove privremene slobode, navodi Tužilaštvo.
'Izigrano povjerenje'
Tužilaštvo ističe kako je sada očigledno da je povjerenje Sudskog vijeća u Šešeljevo ponašanje bilo neosnovano, jer je on izričito rekao da se neće vratiti u Tribunal, prijetio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom i jasno je pokazao da njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku za davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su podstrekivačke i uvredljive za žrtve.
U podnesku Tužilaštva se navodi da, prema pravilu 65, oslobađanje može biti naloženo samo ako je Sudsko vijeće "sigurno da će se optuženi pojaviti na suđenju".
Međutim, Šešeljeve javne izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal kada to bude traženo u suprotnosti su sa odlukom Sudskom vijeća da su zadovoljeni uvjeti za privremeno oslobađanje, ističe Tužilaštvo.
Osim toga, kako se navodi, Šešeljeve prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom predstavljaju kršenje uvjeta za privremeno puštanje na slobodu da ne smije remetiti pravosudni proces.
"U ovim okolnostima Sudsko vijeće bi trebalo da opozove odluku o Šešeljevom oslobađanju i da mu naloži da se vrati u Hag", istaklo je Tužilaštvo u podnesku.
To bi trebalo učiniti ne samo da bi se osigurao integritet procesa u Tribunalu, već i fer odnos prema Srbiji, koja je potvrdila da će pružiti neophodne garancije ako Šešelj potvrdi da će poštovati postavljene uvjete, dodaje se u podnesku.
U podnesku se, također, navodi kako je očigledno da je zbog Šešeljevog ponašanja, bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, potrebno postaviti rigorozne uvjete za njegovo eventualno privremeno puštanje na slobodu u budućnosti.
Tužilaštvo poziva Sudsko vijeće da stranama u Srbiji omogući podnošenje podneska na tom saslušanju u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu Šešelja.
Šešelj je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Proveo je 11 godina u pritvoru u Hagu, a u Srbiju je pušten na liječenje.
Presuda u njegovom slučaju očekuje se 2015. godine.

Stav SRS-a

Ovaj cirkus se nastavlja, izjavio je predsjednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, povodom današnjeg zahtjeva tužilaštva Tribunala da sudsko vijeće ukine odluku o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja.
"Tužilaštvo, koje nije imalo nikakvih primedaba, sada ih postavlja i traži da se on (Šešelj) vrati i pokušava da loptu prebaci u naše dvorište. Mi u toj raspravi Tužilaštva i Tribunala nećemo da učestvujemo ni na koji način“, rekao je Ljajić, te naglasio da se „sve događa mimo nas, a slučaj bez presedana se nastavlja“.
"Kada odluka bude doneta videćemo šta ćemo. Do tada ne želimo da se bavimo time“, poručio je Ljajić, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar.
Potpredsjednik SRS-a Nemanja Šarović kazao je kako se lider ove stranke Šešelj neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, jer je tamo završio posao, a naredne odluke u vezi sa njim su na državnom vrhu Srbije, prenosi agencija Srna.
Šarović je rekao da za dalje poteze treba pitati predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića. Potpredsjednik SRS-a ocijenio je "smiješnim" navode Tužilaštva da je Šešelj „potkopao duh odluke o privremenom oslobođenju“.
"Taj koji je formulisao takvu konstataciju nema veze sa pravom“, rekao je Šarović.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo zahtjevom haškoga tužiteljstva da se Šešelj vrati u haški pritvor i poništi odluka o njegovu privremenom puštanju, što je, istakao je, i poruka vlastima u Srbiji da reagiraju na slične ratnohuškačke provokacije, prenosi agencija Hina.