Vježbe za izvođenje multinacionalnih vojnih operacija

U bazi Vojske Srbije "Jug" u Bujanovcu se od 17. do 28. novembra održava druga po redu u Srbiji, a treća u regionu - multinacionalna taktička vojna vježba "Platinasti vuk 15", u kojoj, uz Vojsku Srbije, učestvuju i države sa Balkana, kao i američki marinci, ali ne i vojska Albanije, iako je bila pozvana.

Koordinacioni centar za jug Srbije potvrdio je vijest o nastavku vježbe u Bujanovcu od jula ove godine.

RTK je sinoć kasno prenio pisanje albanskog portala "Shqiperiaebashkuar.info" (Cjelovita Albanija) da je albanska vojska, "kao i prethodnog puta", "još jednom" odbila da zajedno sa "okupatorskom srpskom vojskom" izvede regionalnu vojnu vježbu "Platinasti vuk 15".

U vijesti se potvrđuje da su albanske oružane snage primile poziv za vježbu, ali ne i od koga, te da je poziv stigao sa zakašnjenjem. Na zvaničnim sajtovima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane nismo uspjeli da pronađemo potvrdu da Vojska Srbije upravo izvodi ovu vježbu.
 
"U vojnoj bazi 'Jug' okupatorske srpske vojske, gdje je bivša vojna baza OVPMB Dobrosin, od danas, pa do 28. novembra, održava se multinacionalna taktička vježba 'Platinasti vuk 15'," prenosi RTK pisanje portala "Shqiperiaebashkuar.info"
 
Ovoj vojnoj vežbi, navodi RTK, "prisustvuju" američki vojnici, kao i vojnici iz drugih zemalja sa Balkana, ali ne i vojnici Albanije.
 
"Albanska vojska, kao i prethodnog puta, ponovo je odbila da učestvuje u zajedničkim vježbama sa srpskom vojskom,"  javila je RTK.  
 
"Ova vojna aktivnost nije bila planirana i uključena u raspored glavnih aktivnosti albanskih oružanih snaga za 2014. U vezi sa ovim, albanska Armija je zapravo primila pozivnicu, ali sa zakašnjenjem, tako da naši komandanti nisu planirali ovu aktivnost," prenijela je RTK navode neimenovanih predstavnika odbrane Republike Albanije.
 

Kossev.info