Kod Zorana Kesića

Mnogi vjerni gledaoci emisije "24 minuta" autora Zorana Kesića, zapitali su se gledajući epizodu ko je mladi Albanac sa kojim je Kesić komentarisao političku situaciju između dvije zemlje?

Idro Seferi je albanski novinar i pisac sa Kosova. Bavi se civilnim društvom i novinarstvom od 2002. godine. Iz Prištine je došao u Beograd 2007. godine, odakle kao dopisnik za nekoliko kosovskih i albanskih medija prati događaje iz zemalja bivše Jugoslavije.
 
O njegovom zanimljivom razvojnom putu novinara i neobičnoj poziciji u kojoj se nalazi, Seferi je govorio u intervju za "Blic", početkom maja ove godine.
 
Nema viđenijeg političara u Srbiji s kojim nije razgovarao. Tako je intervjuisao i Dačića, i Nikolića. Ali...

- Za albansku televiziju daju intervjue i izjave samo kad su u opoziciji. Kad dođu na vlast, klone me se... A ja nemam problem da objavim sve što oni kažu. Neka kažu da je Kosovo Srbija, preneću... - kaže.

- Svuda sam bio lepo dočekan: i pored kazana gdje se pekla rakija, i u manastiru...

Ali ova idila ima svoj gorak početak: godine 1992. jedan je Albanac ubio policajca, pa drugi policajac njega, a zatim su hapšeni svi koji su naišli. Među njima i Idrov otac. Cio dan grupu od njih dvadesetak držali su u zatvoru. Uveče su ga pustili, premlaćenog.
 
Godina 1999: iz rodne Peći, pješice u Crnu Goru; dva i po mjeseca u Ulcinju, u izbjegličkom kampu, pa povratak...