Van saobraćaja vozila starija od 15 godina

Prvi korak je zabrana kupnje vozila starijih od 15 godina, koja stupa na snagu iduće godine.

Skoplje i nekoliko drugih gradova u Makedoniji već godinama, svake zime, imaju veliki problem sa zagađenim zrakom te je zabrana uvoza starijih automobila jedna od mjera kojima tamošnja vlada pokušava riješiti taj problem.
Prvi korak je zabrana kupnje vozila starijih od 15 godina, koja stupa na snagu iduće godine.
Al Jazeerina ekipa srela je na ulici taksista Zorana Dimitrievskog koji vozi mušterije u 15 godina starom automobilu. Od taksiranja, kaže, uspijeva brinuti o obitelji, ali ne i kupiti novije i ekološki prihvatljivije vozilo.
"Voze se stariji automobili, sa dizel motorima, koje su izvan svih ekoloških normi. I polovna vozila, koje dolaze iz uvoza, su stara. Sve što je novije je skuplje", svjestan je Dimitrievski.

Smog već prekrio Skoplje

Ovih dana Skoplje se već našlo prekriveno smogom. Već godinama je pri vrhu europske liste gradova s najzagađenijim zrakom, pa Vlada kaže kako će problem pokušati barem djelomično riješiti zabranom uvoza starih automobila.
"Do kraja ove godine ukida se uvoz starih vozila s EURO 1 i EURO 2 standardima, koje su se prestali proizvoditi prije 2000. godine", objašnjava Aleksandra Nestorovska Krsteska iz Ministarstva ekologije.
Iduće godine bit će dozvoljen uvoz vozila samo s oznakom EURO 3 standarda, odnosno ne starijih od 15 godina, za 2016. vozila ta će granica biti do 11 godina starosti s EURO 4 i 5 standardom.
Automobili s tim oznakama imaju motore koji proizvode nekoliko puta manje ugljičnog dioksida.
Ekolozi pitaju vlasti što će biti s gotovo 160.000 ranije uvezenih polovnih vozila, među kojima su i mnoga starija od 15 godina.
"Predlažemo da ta vozila ne prođu tehnički pregled ako ispuštaju plinove u razinama iznad dozvoljenih, odnosno ne ispunjavaju EURO 4 standarde", navodi Antonio Jovanovski iz nevladine organizacije "Go Green".

Što više koristiti javni prijevoz

Gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski apelira, posebno kod mladih ljudi, da što više koriste javni prijevoz.
"Nažalost, građani nemaju ovakve navike, ali moraju ih steći. Na taj način svi zajedno ćemo pridonijeti zdravijoj životnoj sredini i zimi će se zagađenje zraka smanjiti", ukazuje Trajanovski.
Ipak, nisu samo stari automobili krivci za lošu kvalitetu zraka.
"Ekolozi kažu da najveće zagađenje vazduha, oko dvije trećine, uzrokuje industrija, skoro trećinu saobraćaj, dok manji dio potiče od grijanja na čvrsta goriva i drugih izvora zagađenja", javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.
Problem velikih zagađivača, koji nemaju filtere za pročišćavanje zraka, nije riješen već godinama, pa je zabrana uvoza starijih automobila samo jedan korak prema čistijem zraku u Makedoniji.
Izvor: Al Jazeera