Izbori u BiH

Stranka demokratske akcije je najveći dobitnik, a Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najveći gubitnik općih izbora održanih u nedjelju u Bosni i Hercegovini.

SDA je nesumnjivo pobjednik ovih izbora", izjavio je u noći između nedjelje i ponedjeljka u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, izrazivši spremnost svoje stranke da sarađuje u prenosu vlasti.
On je pozvao SDA da što prije uspostavi novu vlast, kako bi država Bosna i Hercegovina mogla nastaviti funkcionirati bez dugog čekanja na koalicione dogovore.
Bakir Izetbegović je proglasio pobjedu SDA na državnom i nivou entiteta Federacija Bosne i Hercegovine te njegov novi četverogodišnji mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Raguž se ne predaje

Na osnovu prebrojanih 76,52 posto glasova (sa 2.496 biračkih mjesta), Izetbegović ima 194.455 glasova, a Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine) 156.469 glasova.
Izetbegović je kazao kako očekuje da konačni rezultati učvrste SDA kao najjaču parlamentarnu stranku i na državnom, i na entitetskom nivou.
Na udio u budućoj vlasti računaju i u Demokratskoj fronti Željka Komšića i SBB BiH Fahrudina Radončića.
Njih dvojica su u izbornoj noći izašli s proturječnim informacijama, tvrdeći kako su baš njihove stranke zauzele prvu, odnosno drugu poziciju na nivou Federacije.
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović je svoju vjerovatnu pobjedu nad kandidatom HDZ-a 1990 Martinom Ragužem u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine opisao kao "dominantnu", ističući kako je to ujedno i "kraj trgovine hrvatskim interesima".
Iako je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, na osnovu prebrojanih glasova na 76,52 posto biračkih mjesta, konstatiralo Čovićevu prednost od 21.000 glasova, Raguž se nije predao.
On je rekao kako je uvjeren da će, kada se prebroje svi glasovi, ipak on postati član državnog Predsjedništva, a HDZ 1990 nezaobilazan politički faktor.
Glasanje u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska je pokazalo da je glasačko tijelo duboko podijeljeno na dva bloka - jedan kojega vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i drugi ujedinjene opozicije (Savez za promjene), predvođene Srpskom demokratskom strankom.
Tek oko 1.000 glasova razlike dijeli kandidatkinju koalicije SNSD - Demokratski narodni savez - Socijalistilčka partija za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Željku Cvijanović i kandidata Saveza za promjene i lidera Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića, nakon što je prebrojano nešto više od polovice glasačkih listića (52,03 posto).

U ponedjeljak kompletniji rezultati

CIK BiH je na konferenciji za novinare u ponoć u Sarajevu saopćio da je na općim izvorima glasalo 1.747.244 birača od ukupno upisanih 3.227.543, ili 54,14 posto.
U Federaciji je na izbore izašao 1.064.024 birač, od ukupno 2.018.038 registriranih, ili 52,73 posto.
U RS-u je glasalo 683.220 osoba, od ukupno registriranih 1.209.505, ili 56, 94 posto.
CIK BiH je do nedjelju u ponoć obradio samo oko dva posto glasova sa biračkih mjesta za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.
Kompletnije rezultate CIK BiH će za sve nivoe vlasti (Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije, Narodna skupština RS-a, predsjednik i potpredsjednici RS-a i skupštine kantona u Federaciji) objaviti na konferenciji za novinare u Sarajevu u ponedjeljak u 14:00 sati.
Izvor: Al Jazeera