Visa Information System (VIS) za razmjenu podataka

U četvrtak, 25. septembra 2014. godine, Visa Information System (VIS) će početi funkcionirati u svim konzulatima država članica Šengena prisutnim u zemljama Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija) i Turske, koji izdaju, između ostalog, kratkoročne vize za građane. Saopštenje je pristiglo iz Ureda Evropske unije na Kosovu.

Visa Information System (VIS) je sistem za razmjenu podataka o vizama kratkog boravka između zemalja, koje su punopravne članice Šengena acquis. Postepena distribucija VIS-a pokrenuta je širom svijeta od oktobra 2011, a očekuje se da će biti završena do 2015.

Uvođenjem u službu u septembru 2014. godine, uključujući i Kosovo, biće pokriven šesnaesti region u svijetu.

Početak rada ovog sistema znači da će konzulati početi prikupljanje otisaka prstiju i digitalne fotografije (tzv. biometrijskih identifikatora) od aplikanata za vizu. To neće ni produžiti proces, niti će se predstaviti više zahtjeva.

Građani će imati koristi od VIS-a kroz reorganizaciju aplikacija za kontrolu postupaka viza i granice. To će pružiti lakši način uspostavljanja pravne koristi od strane ranijeg aplikanta za vizu i statusa bona fide (kada se aplicira za vizu sa više ulazaka). Podaci će se čuvati u sistemu, tako da se može konsultovati od strane svih država Schengena koje izdaju vize ili se može ponovno pregledati od strane graničnih vlasti na ulazu posedioca vize u zemlju Šengena.

VIS se sastoji od centralne baze podataka, nacionalnih spojeva u svakoj zemlji Šengena i infrastrukture komunikacije između centralne baze podataka i nacionalnih spojeva. VIS je povezan sa nacionalnim sistemom viza svih država Šengena putem međudržavnih spojeva, kako bi omogućio kompetentnim vlastima država Šengena obradu podataka aplikacija za vizu, izdatih viza, odbijenih, anuliranih, ukinutih ili produženih.

Šta bi značilo uvođenje VIS posebno za državljane Kosova?

Kada građani Kosova žele da putuju u jednoj od Schengen država ili država članica EU-a, on ili ona mora:

- Da se lično pojavi u ambasadi sa istim dokumentima kao i prije (poziv, garantno pismo, dokumentima identifikacije...)
- Dati otiske prstiju,
- Da se fotografiše. Fotografija može biti digitalna u momentu aplikacije ili da se skenira određena postojeća fotografija.

Aplikanti za vizu moraju sami doći u konzulate za dobijanje otisaka svakih pet godina. U periodu od 5 godina, otisci će se kopirati od prvog zahtjeva za vize, tako da putnici koji putuju često mogu završiti postupak samo jednom u ovom periodu.