SAVJET RODITELJIMA

Mnogi roditelji su često u dilemi kada je pravo vrijeme da njihovi mališani idu spavati.

Savjetnica za san Jennifer Robinson tvrdi da odlazak djece na spavanje ne mora biti problem. Ona potiče svoje klijente da slijede dosljedan ritam, što će djeci pomoći da usvoje rutinu i prespavaju noć u komadu.

"Važno je ciljati na to da se na spavanje odlazi u 19 sati i da se dijete budi u 7 sati", rekla je.

Međutim, to možda neće odgovarati svakom djetetu i postoje trenuci kada se vrijeme za spavanje može pomaknuti sat vremena unaprijed.

"Ako ustanovite da se vaše dijete budi prije šest ili sedam sati, pomaknite vrijeme za spavanje unaprijed. Općenito pravilo je da dijete u dobi od devet mjeseci treba biti budno 12 sati i spavati 12 sati", dodala je.

Predložila je da se toga roditelji pokušavaju pridržavati do sedme godine, odnosno dok dijete ne krene u školu.

"Djeca se jako umore, posebno kada krenu u vrtić jer je to okruženje vrlo stimulativno za njih. Koliko će spavati tokom noći, ovisi i o tome jesu li drijemali preko dana. Mnoga djeca izbacit će poslijepodnevni odmor u dobi od četiri godine, i tada počinjemo viđati noćna buđenja ili rana ustajanja", navela je.

Ako je dijete po povratku iz vrtića premoreno, postoji šansa da će zaspati u automobilu ili kada dođete kući. Jennifer tvrdi da je u takvim situacijama dobro pomaknuti odlazak na spavanje već na 18 sati.

"Mnogim će roditeljima goditi ritam koji predlažem, jer i njima treba vrijeme za sebe. Možda zvuči sebično, ali roditelji trebaju biti najbolja verzija sebe kako bi bili najbolji roditelji", navela je.