Protiv propagande

State department SAD i Služba za spoljne poslove Evropske unije (EEAS) pokrenuli su zajednički koordinacioni mehanizam SAD-EU o Zapadnom Balkanu, fokusiran isključivo na manipulaciju stranim informacijama i miješanje unutrašnja pitanja (FIMI), što uključuje dezinformacije i propagandu, saopštio je State department.

Mehanizam je pokrenut nakon odluke donete na ministarskom sastanku Savjeta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU održanog u Belgiji prošlog mjeseca.

“Prepoznajući našu zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu i stranim akterima koji ciljaju region FIMI operacijama, Mehanizam će ojačati integritet informacionog okruženja na Zapadnom Balkanu. On će osnažiti partnere istomišljenike da mogu da se sami suoče sa FIMI pretnjama i da zajedno rade na smanjenju sposobnosti Rusije i Narodne Republike Kine da koriste propagandne kampanje i kampanje manipulacije informacijama u regionu”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, SAD i EU nastavljaju rad na integraciji regiona u evroatlantske strukture, sa ciljem da se ojača Evropa kao geostrateški partner i ojačaju demokratsko upravljanje i vladavina prava, kao i da regionalni partneri budu sigurniji i prosperitetniji.