Republika Srpska može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine, saopćila je Ambasada SAD-a u BiH.

Komentirajući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o otcjepljenju tog bosanskohercegovačkog entiteta, Američka ambasada u Bosni i Hercegovini saopćila je da će braniti i štititi teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine te da secesija ili razdruživanje “ne znači nezavisnost RS-a niti kraj BiH, nego znači kraj RS-a.“

Uoči zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u četvrtak, na kojoj je Skupština izglasala rezoluciju kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995. te uspostavlja međunarodni dan sjećanja na taj zločin, Vlada RS-a je donijela odluku da u narednih 30 dana sastavi sporazum koji će uputiti drugom bh. entitetu, Federaciji BiH, o „mirnom razdruživanju“.

Predstavnici RS-a tvrde da mirno razdruživanje „nije secesija“, već „ustavom zagarantovano pravo“.

„Ako nas smatrate genocidnim narodom, onda ne moramo skupa da živimo“, rekao je premijer RS-a Radovan Višković.
  Američka ambasada u BiH smatra da „mirno razdruživanje“ jeste secesija, „opasno, neodgovorno i antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH“.

„A to su ključni interesi SAD-a. Sjedinjene Američke Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku“, prema saopćenju Ambasade.

‘BiH nije unija dva entiteta nego nasljednica RBiH’

„Gospodin Dodik i Vlada RS-a pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS-u kako bi krenula za njima ovim opasnim putem. Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS-a“, dodaje se u reakciji Ambasade.

“BiH nije unija dva entiteta”, navodi Ambasada.

„Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili ‘razdruživanje’ niti entitetima niti bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili ‘razdruživanje’ RS-a ne znači nezavisnost RS-a niti kraj BiH, nego znači kraj RS-a.“

„Aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar euroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS-a, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju“, zaključuje se u saopćenju.

IZVOR: AL JAZEERA