A volio je žene...

'Žena kakvu sam obožavao praktički je nestala', rekao je 1924. godine Nikola Tesla.

Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih neženja svih vremena, u svojoj 68. godini života objasnio je časopisu Galvestone Daily News zašto se nikada nije ženio.
'Uvijek sam mislio da žena posjeduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je u tom pogledu činili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i kao svaki pravi obožavatelj, osjećao sam se nedostojnim tog predmeta obožavanja', rekao je 1924. godine Tesla.
No, dodaje Tesla, kako je sve to bilo - nekad. 'Sada je nježna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala. Na njeno mjesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspjeh u životu taj da se što više izjednači s muškarcem - odijevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste', govorio je Tesla.
Tesli, jednom od najvećih genija svih vremena, bilo je iznimno žao što se žene izjednačavaju s muškarcima jer su 'praktički sva velika dostignuća muškarca bila nadahnuta njegovom ljubavlju i posvećenosti ženi kojoj je bio posvećen jer je ona vjerovala u njega pa se on stalno borio za njenu ljubav', prenosi Blic.
'Sama žena je zapravo žrtva, umjesto da bude, kao što misli, pobjednik. U njenom životu nema zadovoljstva. Ambiciozna je, često preko svojih prirodnih sposobnosti da postigne sve što želi. Suviše često zaboravlja da ne mogu sve žene biti primadone i filmske zvijezde', smatrao je Tesla.