Suđenje formaciji

Imala je 14 godina kada su je srpske paravojne snage silovale, danas se sa 28 godina suočila sa zločincima na sudu u Beogradu. Uopšte ih nije poštedjela, pljunula ih je u sali, piše novinska agencija "Presheva Jonë".

Svjedočenje je korijenito. Srpski paramilitarci, uglavnom četnici, opkolili su sela u okolini Peći, uzeli djecu iz majčinih krila i stavljali im noževe pod grlo, ubijajući ih, roditelje su tukli do smrti, mlade djevojke silovali su pred očima članova njihovih porodica.

Paravojna formacija Zorana Raškovića bila je odgovorna za brutalne masakre koji su se dogodili u Lubenicu, Pavlanu, Zahacu i Qushku kod Peći. U procesu koji je počeo prije dvije godine (28. maja 2011.) Rašković je svjedočio u Specijalom sudu u Beogradu u jednom slučaju ratnih zločina. Prema ovoj optužnici, 13 pripadnika paravojne formacije "Šakali" su ubili preko 200 Albanca 1999. godine.

Ona danas ima 28 godina ali ne zaboravlja šta se dogodilo prije 14 godina.

Od kada je suđenje počelo prije dvije godine, Rašković je konstantno bio pod zaštitom srpske policije jer je odlučio da otvoreno svjedoči, ne skrivajući svoje lice.

Silovana Albanka sa samo 14 godina (danas ima 28 godina) svjedočila je u Sudu za ratne sločine u Beogradu protiv dvojice Srba, Milojka Nikolića i Srećka Popovića, pripadnika paravojnih formacija "Šakali". Treći dan suđenja za zločine u selu Ćuška 1999. godine održano je uz međusovne optužbe za svjedoke Zorana Raškovića i Ranka Momića, jednih od optuženih iz jedinice "Šakali"

Vođa "Šakala" je bio Nebojša Minić, zvanično mrtav, koji je bio u bjekstvu i koji je navodno umro od side u Argentini.

Djevojka je svjedočila pokazujući prstom u izvršioce. Čak ih je i pljunula u lice tokom suđenja.

Prošlo je 14 godina od rata na Kosovu, a još uvijek nije završen proces o masovnim silovanjima žena na Kosovu od strane četnika.

Danas ne sačinjava zločin samo onaj koji ga je počinio, već i oni koji brane ćutanje, oni koji ne traže kaznu za počinjeno djelo. Riječ je o 20 hiljada silovanih Albanki od strane Srba.

Organizovano seksualno nasilje tokom rata spada u ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i osnovni akt genocida, na osnovu Rezolucije Vijeća Ujedinjenih nacija 1820 za seksualno nasilje protiv civila tokom konflikta.