Foto: Aura.ba/Olovo 25.05.2014.

Bosna i Hercegovina podsjeća ne veliku radnu akciju, kakve su u bivšem sistemu bile česte. Vrijedi parola: Kad se vrijedne ruke slože, sve se može!

Sada gledamo i slušamo na svakom koraku, o nesebičnosti i požrtvovalnosti građana, dobrovoljnom lopatanju i čišćenju zaostalog mulja, o donacijama, o ljudima koji lično skupljaju i dostavljaju pomoć u najugroženija mjesta. Veliko bosansko srce glasno kuca, za sve koji su okusili gorčinu vode koja ih je snašla.
Prođoh Bosnom kroz gradove, ali nađoh srcu mira posmatrajući sve ono. Blato, vodu, počupane mostove, deformisana korita rijeka, oborena drveća, zatrpane kuće... Spazih ljudske osmjehe dok ponosno lopataju, i bore se sa zaostalom vodom koja ih je nedavno opkolila.
Dobri bosanski čovječe, toliko dobrote i snage je u tebi! Zadivi ih, zadivi one koji vide i posmaraju, porazi zavidne koji ti poželješe nesreću koja te je snašla, ohrabri one koji sada trpe.
Naša sudbina, nakon snijega dođe obilna kiša, a nakon kiše posije sunce. Sigurno će biti tako ovaj put. Obilne kiše su stale – pobjedio si ih. I zemlja će konačno da se smiri – ukrotićeš je. Svanuće ljepši i sunčaniji dani!  Baš kao i današnji, da se Bosna osuši. 
S ćilima koje je prekrivao mulj, sada kaplje bistra voda. Blato se vraća na obale s kojih je doplutalo, rijeke su se vratile u korita ostavivši tragove koje ćeš pamtiti.
Naučio si nešto, rijeci koju voliš nemoj vjerovati. Povjeruj srcima ljudi koji te nisu ostavili na cjedilu, i nadaj se, da su zlobnici naučili lekciju koja je bila jako teška.