Foto: Avaz.ba/Doboj poslije poplave

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je danas Odluku o proglašenju 20. maja 2014. godine Danom žalosti u Federaciji BiH, a u vezi sa stanjem prirodne nesreće.

Uništen stočni fond
Stočni fond u opšini Domaljevac-Šamac u potpunosti je uništen, a na stotine krupne i sitne stoke pluta  po seoskim poplavljenim dvorištima i gospodarskim objektima.
Načelnik općine Domaljevac-Šamac Željko Josić uputio je apel domaćoj i svjetskoj javnosti da im pomognu jer sami nisu u mogućnosti riješiti ovaj gorući problem.
Zamolio je sve u BiH, ali i one izvan nje, koji imaju timove za zbrinjavanje uginule stoke da ih upute u Domaljevac i da im pomognu.
Pomoć Maglaju
Kako saznajemo od dežurne ekipe Vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, jutros u 9 sati, svi radnici profesionalne vatrogasne brigade su se zaputile prema Maglaju kako bi pomagale stanovništvu. U rasklanjanju i saniranju nastale štete uzrokovane poplavama, trenutno je u Maglaju velika potreba za ljudskim snagama i adekvatnim vozilima, kako bi rasklonili blato, mulj i smeće koje se mještanima nakupilo oko i u kućama.
Kod Orašja nivo vode rijeke Bosne i dalje nadolazi
Voda iz rijeke Bosne kod Orašja i dalje nadolazi i povećava nivo naselja Donja Mahalu, Kostrč i Polica. Voda polako, ali sigurno stiže i u naselje Ugljare koje s enalazi svega 500 metara od grada Orašja.
Centar Orašja zasad je zaštićen nasipom po kojem se mještani kreću biciklima. Spasilače službe iz zemalja EU i Albanije evakuirali su stare i nemoćne te žene i djecu (ko je htio), pitke vode nema u tim naseljima kao ni struje. Iz “Elektrodistibucije” isključuje trafoe onako kako ih voda plavi.
Ekipe Crvenog križa stanovništvu čamcima dostavljaju pitku vodu, hranu i ostale potrepštine, a poljoprivrednici evakuiraju stoku.
Evakuirano stanovništvo se izmješta u prihvatne cenre u Hrvatskoj i Orašju. Dio mehanizacije, automobila i stoke se vraća u područja Domaljevca, Grebnica nadomak Bosanskom Šamcu, jer se voda nakon šest dana povlači. Velika pomoć dolazi iz svih dijelova BiH i niko ne gleda na nacionalnu pripadnost.
Danas BiH oplakuje žrtve najveće prirodne katastrofe u svojoj historiji
Zbog teškog stanja izazvanog prirodnim nesrećama entitetske vlade današnji dan proglasile su Danom žalosti, danom kada ova zemlja oplakuje žrtve najveće prirodne katastrofe u svojoj historiji.
Na ovaj dan ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u BiH.
Medijske kuće na teritoriji BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje.
Ovaj dan kao i nekoliko prethodnih, najcrnijim će slovima ostati upisan u historiji Bosne i Hercegovine.
Tršić: Nakon 22 godine ponovo postali izbjeglice
Porodica Sulejmana Kavazovića iz Tršića kod Zvornika se zbog velikog pomjeranja tla koje je zahvatilo njihovu kuću morala iseliti iz nje. Klizište je oštetilo i ugrozilo još desetak stambenih objekata u ovom povratničkom naselju, čiji su se vlasnici s ukućanima preselili kod rođaka i prijatelja.
- Spavamo u komšiluku, a po danu sam kod svoje kuće, provodim vrijeme s njene gornje strane, oprezno čekajući šta će se dalje desiti. Tlo se još uvijek nije smirilo i praktično smo pored sopstvenog doma ponovo postali izbjeglice, baš kao i u maju 1992. godine - kaže Tenzila Kavazović, Sulejmanova supruga.

Tenzila Kavazović (Foto: M. Berbić/avaz.ba)
U sličnoj situaciji je i domaćinstvo njihovog komšije Ahmeta Ikanovića, čiji su roditelji, brat i sestra, izlažući se velikoj opasnosti, ostali u svom domu, jer kako kažu, nemaju se gdje iseliti.
Veliko klizište u Tršiću je za sada samo jedno od preko 200 evidentiranih u općini Zvornik, a o eventualnoj sanaciji, izmještanju stanovništva i njihovom trajnom sigurnijem stambenom zbrinjavanju, tek će se govorti kada se situacija smiri.
Očajni mještani sa zebnjom dočekuju svaki novi dan. Život u Tršiću otežan je i zbog odronjenog lokalnog puta koji je jedina veza povratnika sa svijetom. Njime se prolazi uz veliki rizik, a klizište ozbiljno ugrožava i lokalnu džamiju u izgradnji.
Vodostaji u vodnom području rijeke Savez jutros u opadanju
Vodotoci u vodnom području rijeke Save jutros su u opadanju prema podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save.
I dalje su aktivne mjere vanredne odbrane od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine.
Ne ponovilo se nikad i nigdje...