Albanija je evropska Kolumbija

Tužilac Ženeve Yves Bertossa, govoreći o integraciji i imidžu Albanaca u Švicarskoj, rekao je da "Albanci pored dobrih strana imaju i 'lošu' stranu. Za ovo drugo, Bertossa konkretno govori da "albanske bande drže tržište heroina u Švicarskoj".

"Albanija je evropska Kolumbija." Ovako je izjavio tužilac Ženeve Yves Bertossa, govoreći o integraciji i imidžu Albanaca u samom kantonu ali i čitavoj Švicarskoj. On je između ostalog dodao da albanske vlasti moraju poduzeti mjere kako bi imale bolji imidž svoje zemlje, a što će se odraziti i na ostale zemlje Evrope, piše portal "Preshevajone", prenosi list "Zëri".

Švicarski tužilac je Albaniju opisao kao zemlju koja je do guše u korupciji te da ovaj organizovani kriminal je na visokom novou.

"Albanci, bez obzira na prednosti, imaju i lošu stranu", rekao je tužilac Bertossa. On kaže da "albanske bande drže tržište heroina u Švicarskoj. Ova mreža krijumčara sastavljena je uglavnom od ljudi koji dolaze iz Albanije i sa Kosova, mafija koja je vrlo aktivna", podvlači dalje tružilac Ženeve, Bertossa.

Yves Bertosa, govoreći od Albancima u Švicarskoj tvrdi da uprkos ovim "lošim stranama", on  ima dosta prijatelja iz Albanije i sa Kosova.

"Imam dobre prijatelje iz vašeg područja i često izlazim u šetnju i igram fudbal sa njima", rekao je između ostalog Bertossa.

Za tužioca Bertossu Albanci su miroljubivi, marljivi, ali i pored ovog dobrog imidža, oni ipak nisu "anđeli".

"Albanci, osim u poslu sa drogom su umiješani i u industriju seksa i trgovinu ljudima, krijumčarenju cigareta kao i krađi automobila", dodaje švicarski tužilac.

"Stoga, vlasti u Albaniji i na Kosovu, zemlje ogrezle u korupciju i organizovani kriminal moraju učiniti više u borbi protiv ovog fenomena i pokušati da povrate imidže ne samo svojih zemalja, nego uopšteno i kod Albanaca u Švicarskoj i cijeloj dijaspori. Ovo zbog toga što Kosovo a i Albanija, kao i druge zemlje na Balkanu danas imaju potrebe više nego ikada za demokratijom, funkcionisanjem pravne države i evropskim integracijama", rekao je na kraju švicarski tužilac Yves Bertossa.