Šanse da se dobije demokratski sistem su vrlo daleko

Od političkih i privrednih monopola vrlo brzo ćemo imati oligarhiju na Kosovu i u Albaniji a šanse za dobijanje demokratskog sistema su vrlo daleko, kaže književnik Ben Blushi.

Albanci nisu siromašni, oni imaju lošu vladu koja stvara jako poliralizovano i neobrazovano društvo koje ne sprovodi zakon stvarajući političke a zatim i ekonomske monopole, tako da će se u bliskoj budućnosti ujediniti kako bi stvorile oligarhijsko društvo, a šanse da se dobije demokratski sistem su vrlo daleko.

Ovu je zabrinutost koju je detaljno objasnio književnik i političar Ben Blushi dao u ekskluzivnom intervjuu za list "Zëri".

On je ubeđen da sa ovakvim mentalitetom vlasti koje imaju obje albanske države a koje pokazuju slične modele vladavine, stvaraju svakoga dana sve više teren partijama vjerskog karaktera.

Po njegovim riječima, biće gotovo neizdrživo ukoliko jedan dio stanovništva počne da slijedi vjersko ubeđenje da je u vjeri spas jer je vjera i dalje droga za narod koji propagira nadu, jednakost, moralnost što otvara teren političkim partijama koje su stalni gubitnici.