Od Kosova očekuje visoke standarde

Zvanični Brisel traži formulu za posmatranje izbora na Kosovu, piše dnevnik "Koha Ditore".

Evropske diplomate kažu da su svijesni gorkih iskustava parlamentarnih izbora 2010. godine i dobrih sa posljednjih lokalnih izbora, te zbog toga očekuju da parlamentarni izbori teku bez namještanja i obmana. Međutim, i dalje im nije jasno koje međunarodno tijelo bi trebalo da potvrdi regularnost izbora.

Već sada su počele konsultacije za formiranje jedne misije EU radi posmatranja izbora, ali bi to trebalo da se uradi uz poziv kosovskih zvaničnika, piše "Koha Ditore".

"Na svim sastancima koje je u utorak imao komesar File, kako sa opozicijom tako i vlastima, jasno je zahtjevano da EU pošalje što više posmatrača. Svi oni su zainteresovani za tu stvar", kazao je za "Koha Ditore" neimenovani diplomatski izvor.

"Sada je Kosovo ušlo u jednu novu fazu. EU ne može da popusti i da zatvori oči pred neregularnostima, jer kredibilnost EU i proces proširenja dovešće se u pitanju", rekao je diplomatski izvor.

Da bi priznala uvjerljivost izbornih rezultata EU prihvata izvještaj OSCE koji je i specijalizovan da posmatra izborne procese. Međutim, po diplomatskim izvorima OSCE može da ima problema da zvanično posmatra izbore na Kosovu s obzirom da i za OSCE Kosovo nije suverena i nezavisna država, tako da Rusija i Srbija mogu da budu prepreka OSCE-u da posmatra izbore, navodi "Koha Ditore".

Obzirom na sve to jedina mogućnost za EU ostaje da uz poziv kosovskih zvaničnika formira misiju za posmatranje izbora na Kosovu, kao što je to činila posmatranjem lokalnih izbora, navodi "Koha Ditore".