Bjesni otvoreni rat među kriminalcima

U Crnoj Gori trenutno aktivno djeluje 20 organizovanih kriminalnih grupa, što je za 15 manje nego što je to bio slučaj tokom 2011. godine kada je urađena prva Procjena opasnosti od organizovanog kriminala, prenosi portal "Vijestionline".

Najnoviji podaci ukazuju da je posebno povećano nasilje među članovima organizovanih kriminalnih grupa. Nasilje je, kako piše, motivisano "neraščišćenim računima, preuzimanjem vodeće uloge na tržištu, kao i disciplinovanjem sopstevnih članova".
U novoj javnoj verziji policijskog dokumenta nije bilo promjena u dijelu čime se najčešće bave kriminalci u Crnoj Gori, pa je tako trgovina drogom u vrhu liste najveće opasnosti.
"Svoje primarne i najznačajnije kriminalne aktivnosti sprovode u oblasti međunarodnog krijumčarenja - kokaina, heroina i marihuane, dok im je dodatni posao pranje novca, krijumčarenje akciznih roba, šverc oružja, krijumčarenje automobila i zelenašenje", piše dalje list.
Osim trgovine drogom jedna od ključnih bezbjednosnih opasnosti su ilegalna migracija i trgovina ljudima, kao i privredni kriminal i krijumčarenje akcizne robe.
"Ilegalne migracije u Crnoj Gori imaju i dalje uglavnom karakter tranzita iz pravca Albanije i Kosova ka Hrvatskoj, BiH i Srbiji. U oblasti trgovine ljudima nijesu registrovani trendovi koji bi mogli ukazivati na postojanje ozbiljnog problema. Prostitucija i industrija zabave koja uključuje seksualnu eksploataciju naročito u primorskim gradovima tokom turističke sezone predstavlja potencijalni rizik i plodno tle za pojavu krivičnih djela trgovine ljudima”, piše u dokumentu, na koji se poziva portal "Vesti online".
S druge strane, kako prenosi portal "Ul-info", pozivajući se na pisanje portala "Vijestionline" stoji da u Ulcinju djeluje jedna kriminalna grupa, a sve na osnovu izvora iz Direktorijata Policije. Stoji da se radi o grupi Nasera kelmendija (57), koji u mjestu Štoj posjeduje hotel "Casa grande" i nekoliko drugih nepokretnosti.
Ovaj bosanski državljanin uhapšen je na Kosovu prošle godine zbog sumnje da se bavio organizovanim kriminalom i trgovinom narkoticima.
Zbog bespravne gradnje, Kelmendi je odlukom tužilaštva iz 2012. godine platio pet hiljada eura za vrtić "Solidarnost" i osnovnu školu "Maršal Tito".