Zaklete djevice

Stoljećima stara tradicija zakletih djevica ili burnesha (burneša), bioloških žena koje su odlučile živjeti kao muškarci i danas je živa u selima sjeverne Albanije, .

Albanija, zemlja u kojoj žive burneše. Iako biološki žene, one žive kao muškarci. Odijevaju mušku odjeću, žive u celibatu, ravnopravne su muškarcima i imaju veliki ugled u društvu.

Neke su na taj način izbjegle prisilne udaje, druge su jednostavno željele isti ugled kao muškarci, treće su tako odgajane jer u obiteljima nije bilo muških nasljednika.

Zonja je jedna od Burneša, a iako njezino ime na albanskom jeziku znači djeva, ona o sebi govori u muškom licu. Smatra se muškarcem i ne voli kaže imati posla sa ženama. 'Žene nemaju mozga', odrješito kaže Zonja.

Razlozi da djevojka postane burnešom su višestruki. Od preuzimanja uloge muškog nasljednika u obitelji, izbjegavanja prisilnih brakova do činjenice da su u tradicionalnom, patrijarhalnom društvu željele imati isti ugled i prava kao muškarci.

I Marta je burneša, ali ona  i dalje nosi žensku odjeću. Preuzela je samo muške manire, objašnjava Andamion Murataj, albanski reditelj koji tri godine priprema film o ovome fenomenu.

'Ne nalazimo to nigdje drugdje u Europi. Otvoreno žive kao muškarci iako svi znaju da su rođene kao žene', objašnjava Andamion.

Upravo je to paradoks albanskog društva. Istodobno zatvoreno i konzervativno, a opet toliko otvoreno i tolerantno da prihvati različitosti. Iako je uvriježeno mišljenje da su burneše fenomen koji nestaje i koji je vezan isključivo za sjeverne dijelove Albanije, mi smo se uvjerili u suprotno.

Kako žive Zonja, Marte, Diana i Shkurtan i zašto nikada nisu požalile zbog svoje odluke, pogledajte u prilogu magazina "Provjereno" na portalu "dnevnik.hr".