Enver Hoxhaj u posjeti Hrvatskoj

Hrvatska podržava Kosovo u približavanju EU, a Kosovo vidi Hrvatsku kao glavnog partnera u regionu, izjavili su u Zagrebu hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i šef kosovske diplomatije Enver Hoxhaj.

Pusić je na konferenciji za novinare čestitala i Kosovu, i Srbiji, i Evropskoj komisiji na sporazumu koji su postigli i na početku normalizacije odnosa, javila je agencija Hina.

"To je omogućilo i jednoj i drugoj zemlji da krenu svaka svojim koracima prema evropskim integracijama", smatra hrvatska ministarka.

Govoreći o Kosovu i Srbiji kao o dvije zemlje, Pusić je navela da "Hrvatska podržava napredovanje Kosova prema članstvu u EU, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, sporazum o liberalizaciji viznog režima, kao što podržava napredovanje Srbije prema evropskim integracijama i početak pregovora Srbije i EU".

Hoxhaj je rekao da je 2013. bila historijska za cio region, jer je "Hrvatska postala članica EU, dok je Kosovo uspjelo da postigne historijski sporazum sa Srbijom".

"Od prošle godine Hrvatska je primjer za Kosovo kako putem reformi i dostignuća jedna država može postati članica EU", rekao je Hoxhaj.

On je dodao i da je "Kosovo sada na pragu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", i da je s Vesnom Pusić razgovarao i o tome kako Hrvatska može da pomogne u vezi sa liberalizacijom viznog režima s EU.

Dvoje ministara razgovarali su i o privrednoj saradnji, položaju manjina...

Hoxhaj se sastao i sa predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, koji je kazao da se Hrvatska "od priznanja nezavisnosti Republike Kosovo zauzima za njenu cjelovitost", i da je hrvatska želja da se "Kosovo integriše u Evropsku uniju".