Pozavidjela bi im i Angela Merkel

Čak i njemačka kancelarka Angela Merkel bi mogla pozavidjeti premijeru Albanije Edi Rami i premijeru Kosova Hashimu Thaçiju na velikom broju ministarstava, ministara a posebno zbog broja zamjenika ministara kojih ove dvije vlade imaju.

Kancelarka Merkel, koja vodi zemlju koja ima više od 80 miliona stanovnika, sa površinom od 357,121.41 km², ima kabinet sa samo 14 ministara. Dakle, ona ima samo 14 ministara i jednog svog zamjenika.

Ali Kosovo sa brojem stanovnika gotovo kao ni pola Berlina ili Albanija koja je samo jednom veća od Kosova? Gdje su one.

Merkelova se ne može gurati sa Ramom ili Thaçijem. Ovo je viđeno i u subotu u Prizrenu.  Rama je sa sobom poveo 19 ministara, ali i Thaçi. Jedva ih je sala sve primila, piše list "Bota Sot".

Za ovaj posao, međutim, premijer Thaçi je malo sposobniji od premijera Rame, kada su u pitanju njegovi zamjenici i zamjenici njegovih ministara. Njegov kabinet je donedavno imao 6 zamjenika premijera, sada ima 5 jer je bivša zamjenica premijera izabrana za gradonačenika Đakovice. Međutim, kada je riječ o zamjenicima ministara, čovjek se umori dok ih prebrojava. Ništa manje nego 41 zamjenik ministra!

Dva vladina kabineta, Albanije i Kosova, su dva najveća kabineta po broju ministara i zamjenika ministara u regiji.

Ni Ramin prethodnik, premijer Berisha nije bio bolji. On je imao tačno 31 zamjenika ministra. Samo je Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo tri zamjenika ministra, a Ministarstvo kulture četiri. Sada je Rama smanjio broj zamjenika ministara, ali je povećao troškove za 30 posto. Tako barem kaže opozicija u Albaniji.

U međuvremenu, premijer Thaçi je bez premca kada je riječ o svojim zamjenicima, ukupno ih ima pet (donedavno ih je bilo šest) - zbog čega je u mnogim stranim medijima bio predmet ismijavanja.

Svi ovi zamjenici premijera, ministri, i zamjenici ministara, i dalje opterećuju budžet obiju država.

Cijela ova svita, osim plata, troši i na robu i usluge, kao i za izlete u inozemstvu, a da ne govorimo plus o troškovima koje imaju njihovi kabineti, jer svaki ima pravo na sekretaricu, savjetnike, šofere...

Ako ni za šta drugo, onda Albanija i Kosovo mogu biti ponosni na jednu jedinstvenu stvar - imaju isti broj ministara. Rezultat je 19:19.