Prošlog mjeseca 56 njih je napustilo

"Prošlog mjeseca 19 Bošnjaka, 37 Albanaca, 15 sa Kosova i 22 iz Albanije, su se vratili u svoje zemlje", rekli su agenciji FNA izvori unutar militantnih grupa.

Ovi izvori su naveli da je grupa Jamaat al-Islamiya na Kosovu pozvala svoje borce da zaustavi sa borbama u Siriji i da se vrate svojim domovima, dodajući da su građani drugih zemalja napustili Siriju i sada su smješteni u južnoj provinciji Turske, ostavljani da lutaju bez viza i pasoša.

Prema tim izvorima, stanje očaja među stranim militantima produbila se nakon povećanja napretka u sirijskoj vojsci u različitim dijelovima zemlje nekada pod kontrolom naoružanih pobunjenika, a u pratnji i ozbiljnih razlika između terorističkih grupa vehabija i selefija, koje također ratuju u Siriji, prenosi portal reporteri.net.

Izvori kažu da su obećanja selefijskih grupa koje su regrutovale mlade u Evropi bila toliko atraktivna da kada su oni stigli u Siriju, njihovi pasoši su bili cepani, paljeni ili su bili predavani vođama njihovih grupa.

Prethodni izvještaji kazuju da su stotine muslimana Albanaca bili regrutovani iz Turske i kasnije su, nakon vojnih vežbi održanih u Turskoj, odlazili u Siriju da učestvuju u oružanoj borbi protiv vlade u Damasku .

U izvještaju stoji da brojka od 769 Albanaca je prebačena u Siriju kako bis e pridružila takozvanoj SLobodnoj vojsci Sirije (AMF).

Jedan izvor koji tvrdi da je bio tamo, ali je dezertirao nakon dvije sedmice ratovanja u Siriji dodao je da su regrutovani bili prebačeni u Turskoj preko Tirane kako bi završili vojnu obuku od strane penzionisanih američkih oficira stacioniranih u vojnoj bazi u Reyhanli u južnoj provinciji Hatay u Turskoj.

S druge strane, prošle sedmice izvjestili smo da je tri Albanaca poginulo u ratu u Siriji.