Napokon otkriveno

Knjiga Jože Pirjeveca "Tito i drugovi" je analiza uglednog historičara u kojoj se neke od činjenica u javnost iznose prvi put, hronika borbi za vlast u kojima su se prijatelji pretvarali u neprijatelje nastala na osnovu pogleda u dosad neotvorene arhive...

Beogradska izdavačka kuća "Laguna" nedavno je objavila detaljnu biografiju prvog predsjednika Jugoslavije "Tito i drugovi" koju je ugledni historičar Jože Pirjevec stvarao 30 godina.

Pirjevec je plodan historičar koji je za posljednjih trideset godina, pored brojnih rasprava, objavio devet monografija u kojima se bavio slovenačkim i jugoslovenskim prostorima u XIX i XX vijeku. Pirjevčeva djela su prevođena i nagrađivana. U Sloveniji mu je dodjeljeno zvanje ambasadora nauke.

Čitaoci biografija historijskih ličnosti i političara saznaće ko je bio Josip Broz Tito i šta je stajalo u pozadini uspjeha predsjednika Jugoslavije.

Kako navodi izdavač, "Tito i drugovi" je analiza uglednog historičara u kojoj se neke od činjenica u javnost iznose prvi put, hronika borbi za vlast u kojima su se prijatelji pretvarali u neprijatelje nastala na osnovu višedecenijskog istraživanja i pogleda u dosad neotvorene arhive.

Pirjevec je rođen u Trstu (1940), gdje je živio i školovao se. Poslije sticanja diplome na tamošnjem Filozofskom fakultetu, studirao je na Normalni, elitnoj italijanskoj visokoj školi, na kojoj je diplomirao historiju. Potom je pohađao Diplomatsku akademiju u Beču. Doktorirao je (1976) na Univerzitetu u Ljubljani.

Predavao je (od 1971) historiju Istočne Evrope, odnosno slovenskih naroda, na univerzitetima u Pizi, Trstu i Padovi, gdje je izabran za redovnog profesora. Savremenu historiju predaje (od 2001.) na Fakultetu za humanističke nauke u Kopru. Saradnik je i tamošnjeg Naučnoistraživačkog centra, posvećen je međunarodnoj problematici.