Očuvana tradicionalna kuhinja

Boza koju spravlja Haji Sadik Bey je duga tradicija očuvana još od vremena Osmanlija a vodi porijeklo sa Kosova. Dućan u naselju Vefa u Istambulu prodaje tradicionalno piće sa Kosova još od 1876. godine, piše turski portal "World Bulletin".

Ukoliko ste u potrazi za najboljom kuhinjom gdje se još uvijek spremaju tradicionalna jela i pića, onda trebate posjetiti Kosovo, a posebno Prizren, grad koji je imao strateški polažaj i važnost tokom Osmanske imperije.

Isto kao arhitektonskla djela umjetnosti iz perioda Osmanlija, u ovom gradu je sačuvana i tradicionalna kuhinja. Iz tog razloga se Prizren smatra glavnim gradom balkanske kuhinje. U ovom gradu nastanjenim većinskim albanskim stanovništvom (također ima i Bošnjaka, Turaka, pripadnika RAE zajednice i Srba, op. prevodioca), najomiljeniji deserti su tatlija, krempita i salep. Ovo su specijaliteti i jasni pokazatelji osmanske epohe, koja je bila rasprostranjena na ovim prostorima vijekovima. Ima i poslastica tradicionalne turske kuhinje, a koji su vremenom postali ključni elementi balkanske kuhinje, kao što je baklava, piše turski portal "World Bulletin".

Porodica Hamza živi od prodaje boze

Iako u Prizrenu živi većinsko albansko stanovništvo, u njemu žive i Bošnjaci, piše dalje portal "World Bulletin". Jedna od njih je i porodica Hamza, koja kao i mnogobrojne bošnjačke porodice je veoma aktivna u sektoru spremanja tradicionalne kuhinje. Porodica Hamza je poznata kao posljednji proizvođač boze u Prizrenu prema tradicionalnom receptu.

Muharem Hamza, glava porodice Hamza govori o porodičnoj tradiciji proizvodnje boze:

"Naslijedio sam zanat 1970. godine, kada sam preuzeo odgovornost glave domaćinstva. Mi smo bili uključeni u ovaj posao od vremena Osmanlija. Moj otac je imao osmoro braće i sestara i on je bio najmlađi. Moje dve amidže sada žive u Turskoj i čuvaju našu porodičnu tradiciju. Jedan od njih je u Izmiru, a drugi u Istambulu. Naša prodavnica se nalazi na istom mjestu već skoro sto godina. Turisti pokazuju veliki interes za tradicionalno piće bozu koju proizvodimo po tradicionalnoj recepturi, tako da imamo puno posjetitelja".

U Istambulu, naselje VEFA u kvartu Fatih je poznato po spravljanju boze po starim, tradicionalnim receptima. Posebno je poznata boza po imenu Haji Sadik Bey, koji je poznat i po tome što je otkrio bozu pod imenom "Boza VEFA" (Vefa Bozacisi).

Haji Sadik Bey je bio Albanac koji je u Istambul došao iz Albanije. On je u glavnom gradu Osmanskog carstva došao sa članovima svoje porodice, a oni od tada pa sve do danas se bave ovim biznisom s koljena na koljeno. "Vefa Bozacisi" je prva prodavnica u historiji koja prodaje bozu već 138 godina u istanbulskom naselju Vefa. Prodavica je dobila ime po regiji iz koje piće potiče, a u kojoj je posluživano od 1876. godine.

Porodica Haji Sadika Beya bozu pod istim imenom proizvodi u podrumu njihove kuće. Piće je vremenom postalo veoma poznato, i proslavilo je ime njegove porodice.

U stvari, nije bila porodica Haji Sadika Beya koja je Turcima prvi put spremila ovo piće. Postoje dokazi da su Turci pili bozu u davna vremena, kada su turska plemena još uvijek živjela u Centralnoj Aziji. U vrijeme Otomanskog carstva, boza je opisivana kao piće viših slojeva koja je bila spravljena od strane zanatlija zaposlenih u carskoj palati i radili u dvorištu palate. Ali oživljavanja ovog pića u turskom društvu poklapa se vremenom s kraja 19. vijeka.

Haji Sadik Bey je prodavao bozu išavši ulicama u naselju Vefa, jer tada još uvijek nije imao svoju radnju.

Haji Sadik Bey je spravljao njegovu inoviranu specijalnu bozu u malom tamnom prizemlju njegove kuće, a potom bi bačvu napitka stavljao na leđa i nosio da je proda na ulicama instanbulskih naselja Sultanahmeta, Suleymaniye i Beyazita... Nakon šest godina rada, godine 1876, odlučio je da otvori prodavnicu u historijskom naselju Vefa, koja je bila prva u lancu prodavnica boze. Od tada, 'Vefa Bozacisi' služi bozu ljubiteljima tog tradicionalnog napitka koji je zadržao isti kvalitet, sirovine i način pripreme koja i danas predstavlja živu tradiciju koja je došla sa Balkana, piše na kraju u svojoj reportaži na portalu "World Bulletin".

Izvor: Tribuna