Dijalog je degradiran i izgubio smisao

Razgovori između Prištine i Beograda ulaze u kritičnu fazu, jer je Alijansa za Budućnost Kosova (AAK) najavila povlačenje iz dijaloga, piše dnevnik "Tribuna".

Alijansa za Budućnost Kosova je promjenila stav, vezano za dijalog Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske Unije. AAK Ramusha Haradinaja sada smatra da je dijalog degradiran i ide na štetu Kosova.

Potpredsjednik AAK-a Ahmet Isufi je potvrdio da AAKK ne može dalje da podrži ovaj proces.

"Dijalog je degradiran i izgubio smisao", kazao je Isufi.

Prema njegovim riječima već duže vrijeme obe strane gube vrijeme vraćajući na sto pitanja za koja već postoje sporazumi i koji bi trebalo da se sprovode.

Bliski izvori AAK-a su rekli da se ta politička stranka, koja je imala zamjenika predsjednika AAK u procesu dialoga – Blerima Shalu, sprema da formuliše stav ili političku izjavu o odnosu sa kabinetom predsjednice Kosova, Vladom i Skupštinom. Od tih institucija će tražiti da se izjasne o razgovorima i zahtjevaće povlačenje Kosova iz tog procesa.

Glavni razlog povlačenja biće, kako piše "Tribuna", činjenica da briselski sporazum, zajedno sa još nekim sporazumima koji su okvalifikovani kao tehnički se ne sprovode, nego naprotiv ponovno se vraćaju kao teme dijaloga.