Sjednica AVNOJ-a u Jajcu utemeljila bivšu državu

Na današnji dan prije 70 godina u Jajcu je održano Drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), na kome je donijeta historijska odluka o federalnom ustrojstvu buduće države i na taj način je postavljen temelj Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Taj dan je gotovo šest decenija proslavljan kao Dan republike, a u Srbiji je ukinut 2002. godine, više od deset godina po raspadu zajedničke države.
 
Odlukama usvojenim u Jajcu formirani su državni organi nove Jugoslavije.
 
Na Drugom zasjedanju AVNOJ odlučeno je da se nova Jugoslavija izgradi na demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti, a generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije i vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske Josip Broz Tito proglašen je za maršala Jugoslavije.
 
Dan republike proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima svih republika, a 1964. godine ustanovljena je i nagrada AVNOJ.
 
Posljednji put praznik je u Srbiji obilježen 2001. godine, a Savezna skupština ga je ukinula sredinom novembra naredne godine.