Šok prilikom dolaska u Siriju

Kako "DEPO Portal" saznaje, prije nekoliko mjeseci u Siriju je otišla grupa djevojaka kao dio humanitarne ekspedicije koja je trebala biti raspoređena na pružanju ljekarske pomoći tamošnjim ranjenicima. Šok je uslijedio po dolasku u Siriju, gdje su djevojke iz BiH bile stavljene na raspolaganje sirijskim ratnicima i izložene višemjesečnom seksualnom maltretiranju...

Policija u FBiH došla je do podatka da i žene iz BiH odlaze na ratište u Siriju, odnosno da se sve više djevojaka šerijatski vjenčava sa momcima koji se bore na strani pobunjenika protiv sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada i sa njima odlaze u "sirijski pakao", javlja agencija Srna, a prenose ovdašnji mediji.

Porodice djevojaka prijavile su slučajeve Federalnoj upravi policije /FUP/, ali iz straha za njihove živote ne žele govoriti. No pojedine informacije ipak su procurile u javnost… Naime, kako "DEPO Portal" saznaje, prije nekoliko mjeseci u Siriju je otišla grupa djevojaka kao dio humanitarne ekspedicije koja je trebala biti raspoređena na pružanju ljekarske pomoći tamošnjim ranjenicima. Šok je uslijedio po dolasku u Siriju, gdje su djevojke iz BiH bile stavljene na raspolaganje sirijskim ratnicima i izložene višemjesečnom seksualnom maltretiranju.

Ove šokantne činjenice izašle su na vidjelo po njihovom povratku u BiH, ali zbog osjetljivosti i prestrašenosti žrtava koje su bile izložene maltretiranju, o njima se za sada javno ne govori. Međutim, prema saznanjima našeg medija, MUP Federacije BiH radi na rasvjetljavanju ovih slučajeva i detaljnije informacije o tome bi uskoro trebale biti dostupne javnosti.

Ono što je za sada dostupno javnosti jesu informacije koje objavljuju pojedini selefijski portali, da sve mlađi momci iz BiH odlaze u Siriju, a da su četiri bh. državljanina i poginula na sirijskom ratištu.

Prema evidencijama policije, u Siriji ratuju i 20-ogodišnji mladići.

"Poseban problem za nas je činjenica da takve osobe ne možemo optužiti za krivično djelo. Zato je važno da se zakonski riješi ovaj problem. Međutim, posebna opasnost po BiH je njihov povratak sa ratišta, jer su oni tada ‘tempirane bombe'", kažu u FUP-u, prenose Nezavisne.com.

Pojedine infomacije navode i da su većina djevojaka koje odlaze u Siriju jedva punoljetne, te da nemaju završenu školu, a sa ratnicima i svojim budućim muževima upoznaju se mahom putem interneta i društvenih mreža.