Festival "Sarajevo ljubavi moja"

Među ilustracijama Iman Gavrankapetanović u okviru festivala "Sarajevo ljubavi moja" u Mikser Hausu, mogu da se vide autorkine vizije izraza "aferim", "ćilim", "baksuz", "hanuma"...

Studentkinja pete godine Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu, Iman Gavrankapetanović, autorka je "Slikovnog riječnika turcizama" koji će moći da se pogleda u okviru festivala "Sarajevo, ljubavi moja" u Mikser hausu. Riječnik sadrži 40 slikovnih prikaza turcizama koji su prisutni u svakodnevnom govoru.

"Ideja je nastala spontano, vjerovatno pod uticajem okoline i mentaliteta ljudi, grada i države u kojoj živim. Oduvijek me je fasciniralo kako razmišljamo, govorimo i kako se ponašamo u različitim okolnostima. Jako smo kritični i gotovo sve shvatamo sa određenom dozom humora i sarkazma. Jezik je, naravno, uključen u taj proces", kaže Iman Gavrankapetanović.



"Videćete radove koji opisuju bosanskohercegovački mentalitet kroz ilustraciju. Nadam se da će biti zabavno", poručuje Iman, a prenosi beogradski "Blic".

Posjetioci festivala "Sarajevo, ljubavi moja", koji se održava od 28. do 30. novembra u Mikser hausu, među ilustracijama mogu da vide autorkine vizije izraza "aferim", "ćilim", "baksuz", "hanuma" i mnogih drugih.