Kosovo izgradilo 117 km, BiH 50 km

Kosovo za tri godine završilo izgradnju 117 kilometara dugog autoputa, BiH nakon 13 godina jedva 50 kilometara, piše slobodna-bosna.ba!

Dok se čelnici Javnog preduzeća 'Autoceste' i vladajućeg SDP-a hvale da će BiH do kraja 2014. imati završeno 102 kilometra autoputa čija je gradnja započela još 2000. godine, Kosovo svečano otvara posljednju dionicu autoputa 'Ibrahim Rugova' čija je 'gradnja započela 2010.'!

U selu Mazgitu, kraj Prištine, jučer poslijepodne je održana svečana ceremonija povodom završetka radova na autoputu "Ibrahim Rugova", koji će sutra u sedam sati biti pušten u saobraćaj. Ceremonija se organizuje pod pokroviteljstvom premijera Kosova Hashima Thaçija.

Gradnja prvog kosovskog autoputa počela je u aprilu 2010. godine, a izvođač radova je američko-turski konzorcijum "Bechtel & Enka GP".

Autoput se proteže od granice sa Albanijom u Morini, na jugu Kosova, i dijagonalno presijeca Kosovo u pravcu Merdara na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom. Pojedine dionice su puštane u saobraćaj kako su bile završene, tako da je veći dio autoputa već u upotrebi.

Projekat autoputa je urađen prema standardiam TEM -Trans European Motorway.

Put je širok 28 metara, ima četiri saobraćajne trake od po 3,75 metara, po dvije trake za zaustavljanje od tri metra, kao i zeleni pojas u sredini širine četiri metra. Ukupna dužina autoputa je 117 kilometara.

Autoput će imati nadvožnjake, podvožnjake i svu putnu opremu, kao što su dinamička signalizacija (Display), komunikacioni sistem, osvjetljenje na raskrsnicama i barijere protiv buke. Garancija radova je šest godina.

Podsjetimo, zvanična izgradnja autoputa na koridoru Vc počela je prije 13 godina. Kamen temeljac za gradnju autoputa između Sarajeva i Zenice u sklopu Koridora tadašnji federalni premijer Edhem Bičakčić položio je 4. januara 2000. godine.

Danas BiH ima jedva 50-ak kilometara puta, prema tvrdnjama vlasti i direktora JP 'Autoceste' Ensada Karića 37 kilometara puta je u izgradnji, još 18 kilometara tek treba da se počne graditi, i prema najoptimističnijim, ali ne znamo i koliko realnim prognozama, krajem 2014. trebalo bi biti gotovo ukupno 102 kilometra! To bi, nakon 14 godina, i dalje bilo za čitavih 15 kilometara manje nego je Kosovo izgradilo od 2010., koliko npr. u BiH traje mandat SDP-a, piše slobodna-bosna.ba.

Pogledajte dio puta između Prištine i Prizrena: