Godišnje proizvedu oko 900 tona

Mještani Lazarata, sela u Albaniji, godišnje proizvedu 900 tona marihuane. Iako je ovaj posao ilegalan, obavlja se uz prećutnu suglasnost vlasti.

Ekipa Deutsche welle-a (DW) obišla je "selo kanabisa", a dodaju i kako je to rijetkima pošlo za rukom.

U Lazaratu, među planinama južne Albanije, polja marihuane nalaze se posvuda. Gotovo svih šest hiljada mještana doslovno živi od marihuane koja je ilegalna. Kažu, zakoni ne važe u Lazaratu, a policija ovdje ne zalazi. Lokalni novinar Telnis Skuqi kaže da i mediji tu teško stižu.


 
"Imaju jednu vrstu zaštićene zone u koju niko ne smije ući. Pucali su na one koji su pokušali, a neki se uopšte nisu vratili", rekao je za DW lokalni novinar Telnis Skuqi.

Novinari DW-a bili su gosti porodice Dushku koja je u ovom biznisu već deset godina.

"To je težak, iscrpljujući posao, od aprila do decembra. Najprije sadimo i okopavamo, a biljke se svaka dva dana moraju zalijevati. Ni žetva nije ništa lakša. Sve radimo sami“, rekla je Zamira Dushku, koju bismo mogli nazvati poslovođom.



O zaradi nerado priča, ali njene radnice tvrde da zarađuju šest puta više nego za "obične poslove" u ovom kraju.

Sumnja se na kompleksnu vezu mještana, vodećih političara i narko-klanova iz zapadne Europe. Italijanski porezni istražitelji nadlijetali su plantaže kako bi imali uvid u razmjere kriminala i moguće zarade. Izračunali su da seljaci u Lazaratu godišnje proizvedu 900 tona marihuane, tržišne vrijednosti od otprilike četiri i pol milijarde eura.
 
Policija, koja se može sresti tek u susjednim mjestima, prošle godine zaplijenila je svega četiri tone marihuane, što nije spriječilo bivšeg šefa policije da se time pohvali novinarima.


 
Stanovnici okolnih mjesta nisu zadovoljni takvim odnosa policije. Naime, u stambenu četvrt, kilometar od Lazarata, često zalutaju meci i lokalno stanovništvo zna da mještani Lazarata pucaju na neželjene goste. Jedan čovjek je ispričao da je ranjen u ruku zalutalim metkom.

"Da je vlada htjela zaustaviti proizvodnju, odavno bi to učinila, ali država ima svoje interese i sama zarađuje novac od droge", zaključila je Zamira.