Epizoda tokom jednog od nedavnih sastanaka u Briselu

Ivici Dačiću je Priština zabranila ulazak na Kosovo zbog komplimenata njihovoj ministarki Vlori Çitaku? Da nije uvijek sve čista politika svjedoči i epizoda koja se odigrala tokom jednog od nedavnih sastanaka u Briselu, a koju su prištinske vlasti shvatile kao uvredu. Naime, ministarka za evrointegracije Vlade Kosova Vlora Çitaku zamjerila je srpskom premijeru što ju je nazvao ljepoticom.

Kako bi se odnosi tokom pregovora između dvije delegacije relaksirali, srpski premijer često je pravio šale ili "peckao" nekoga od članova prištinske delegacije. Kada se u pregovore uključila i ministarka Çitaku, Dačić nije odolio a da ne prokomentariše njenu evidentnu ljepotu.
 
"U prvi mah, Çitaku nisu smetali komplimenti srpskog premijera, koji su, moram da kažem, bili korektni i na mjestu“, navodi sagovornik srbijanskog portala "Naše novine". On kaže da je priču "podgrijao" Joniz Musliu, kome je zamsetalo jedno što se Dačić na jednom od sastanaka obratio riječima "A gdje je vaša ljepotica", misleći na ministarku Çitaku.

"Niko od nas u tome nije vidio ništa loše, ali je Joniz Musliu, koji je bio na tom sastanku, pobjesnio. Bukvalno se ostrvio na Dačića riječima: "Ko si ti? Šta si ti? Ministar unutrašnjih poslova i premijer ili donžuan? Na Kosovu ima dosta Albanaca donžuana , ne trebaš joj ti". To je bila veoma neprijatna epizoda, a gospodin Dačić je preko tih njegovoh riječi prešao sa smješkom.

Musliu je čak telefonirao Vlori Çitaku i Hashimu Thaçiju.

"Šta im je tačno rekao , ne znam, ali gospođa Çitaku od tada izbjegava susrete sa srpskim premijerom. Nije me iznenadila ni zabrana Dačiću da posjeti Kosovo, koja je uslijedila iz Prištine, a lično znam da je na njoj insistirala upravo Vlora Çitaku", priča dalje sagovornik lista.

Da je Çitaku lično umiješala prste u zabranu Dačiću da posjeti Kosovo može se naslutiti i iz njenog twitta. Samo nekoliko sati pošto je zvanično uslijedila zabrana, ona se na Twitteru oglasila porukom:

"Došlo je do zabrane. Nema zabrane za dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo. Samo smo rekli NE Dačiću.To je sve", napisala je ona.

Ministarku Çitaku pamtimo i zbog ranijeg odgovora na Twitteru sa Vukom Jeremićem, kada je ona pisala na engleskom, a on na srpskom. Varnice su izbile kada je Jeremić stavio smajli, na šta je odgovorila:

 "Pa naravno, tipični balkanski mačo, odmah napada po rodnoj osnovi."