Konkretizacija dijaloga

Prije svega treba reći da je „non paper“ radni dokument koji je poslužio kao platforma za dijalog o prihvatljivom modelu novog koncepta regionalne saradnje.

Sačinjen je na osnovu dogovora sa neformalnog sastanka šefova diplomatija aprila ove godine u Strazburu, kojem su prisustvovali evropski komesar za proširenje Stefan Fule i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, kažu za Danas u kabinetu ministra spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igora Lukšića, objašnjavajući svoju ideju o osnivanju Zapadnobalkanske šestorke, o čemu je Danas pisao prethodne sedmice.
Kako Lukšićevi saradnici preciziraju, inicijativa Vlade Crne Gore pokrenuta je u cilju „konkretizacije dijaloga“ o bržoj integraciji država Zapadnog Balkana, saglasno politikama proširenja EU. „Crna Gora je kao jedina država koja vodi pregovore sa EU i kao konstruktivan akter u regionu preuzela obavezu da napravi nacrt dokumenta, koji je poslat na mišljenje Fileu, Svilanoviću i svim državama potencijalnim učesnicama“, navode u Ministarstvu.
Sagovornici Danasa kažu da je kabinet komesara Filea dokument, kojim se predviđa i formiranje zapadnobalkanskog parlamenta i policije, ocijenio kvalitetnim i pravovremenim.
Ključni domeni
Kao jedan od ciljeva koncepta Zapadnobalkanske šestorke u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore navode i unapređenje putne i željezničke infrastrukture. „Još jedna tema koja je, nažalost, ključni izazov za evropske ambicije svih nas u regionu jeste efikasnija borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Na tom planu se očekuju vidljiviji i verodostojniji rezultati od dosadašnjih i tu unapređeni regionalni napori imaju pun smisao“, objašnjavaju sagovornici Danasa iz Podgorice.
„Izuzetno je važno naglasiti da bi ovaj format trebalo da bude neformalni mehanizam konsultativno-koordinativnog tipa koji funkcioniše u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i čiji operativni mehanizam treba da bude Savjet za regionalnu saradnju. Šefovi diplomatija razgovarali su 26. septembra na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u New Yorku o ovom formatu i projektima koje bi bilo moguće podržati“, ukazuju u kabinetu Igora Lukšića.
Govoreći o konceptu saradnje u kojoj bi učestvovale Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo (sa fusnotom), Makedonija i Srbija, u Podgorici naglašavaju da je osnovna namjera da zemlje Zapadnog Balkana unaprijede saradnju tako što bi „angažovale i valorizovale sopstvene resurse u cilju brže evropske integracije, poštujući princip regate“.
„Od momenta kada je Hrvatska postala članica do nove generacije proširenja očekuje nas sedam do deset godina. To vrijeme treba iskoristiti na najbolji mogući način. Svi znamo da jačanje institucija i vladavine prava zavisi u velikoj mjeri od stanja naših ekonomija, kao i da su naše nacionalne ekonomije prirodno upućene jedna na drugu. Treba uložiti dodatne napore da saradnja na tom planu bude snažnija i sa što manje administrativnih i drugih barijera za biznis“, poručuju Lukšićevi saradnici.