Na Kosovo ide 37 penzija iz Srbije

Republički penzijski fond (PIO) Srbije je odbio 1.241 od 8.151 zahtjeva penzionera sa Kosova koji su primali penziju do početka rata na Kosovu, do marta 1999. godine, s obrazloženjem da oni ne mogu da primaju po dva čeka (penzije - jednu sa Kosova a drugu iz Srbije).

U tekstu koji je objavljen u listu "Politika" stoji da će "Republički penzijski fond nastaviti da isplaćuje penzije za 37 penzionera s Kosova koje su bile predmet spora, dok je 1.241 zahtjev odbijen, jer ne mogu primati po dvije penzije istovremeno", rekao je u razgovoru za pomenuti list Dragi Vidojević, državni sekretar u Ministarstvu rada.

"Od 8.151 podnijetog zahtjeva za nastavak isplate penzija 1.287 potpuno je kompletno. Istovremeno je 1.241 zahtjev odbijen, jer su podnosioci kao dokaz u svojim zahtjevima naveli da su korisnici penzija i sa teritorije Kosova, ali nije moguće primati po dvije penzije", kaže Vidojević.

"U skladu s propisima UNMIK-a, oni koji žive na 'Kosovu i Metohiji' i imaju najmanje 15 godina prethodnog penzijskog osiguranja kod PIO Srbije, imaju pravo na penziju. Budući da prema srpskom zakonodavstvu nije moguće primati istovremeno dvije penzije, drugi zahtjevi su zato i odbijeni", kategoričan je sagovornik lista "Politika".

Istovremeno je podnijeto i blizu 7.000 nepotpunih zahtjeva, zbog čega je po treći put poslato oko 8.118 ponovnih poziva da se dostave dodatni papiri. Problem je, međutim u tome, ističe Vidojević, što Srbija ima dostavnice za oko 5.289 poziva, dok za oko 2.829 njih ne postoje dokazi o dostavi.

"Srbija će, odnosno Fond PIO, za ovih 37 penzionera, za koje je izvjesno da će nastaviti da primaju čekove, na Kosovu doznačiti oko 20 miliona dinara (oko 180 hiljada eura). Među njima su i oni kojima treba isplatiti po tri i više miliona dinara, kao što je slučaj s jednim radnikom MUP-a", kaže Vidojević.

"Od ovih 37 gotovih rješenja, Srbija nije uspjela pet da uruči, jer to područje nije dostupno, pa se još traži način kako će se takvi slučajevi rješavati, da li preko UNMIK-a, ili na neki drugi način, a sve u cilju da se zaštiti suverenitet države", rekao je ovaj srpski dužnosnik.

Radna grupa koja se bavi pitanjem kosovskih penzija trebalo bi do 21. oktobra da izvijesti sud u Strazburu koji je i pokrenuo spor protiv Srbije da se ovo pitanje riješi, da bi se tokom novembra pred Savjetom ministara predstavio izvještaj o tome dokle se stiglo.

Bilo kako bilo, Srbija je, dodaje Vidojević, pokazala dobru volju da riješi ovo pitanje, s tim što je srpska strana zatražila da se izmjeni nacrt odluke koji je omogućavao isplatu duplih penzija, što je i usvojeno. Konstatovano je i da nisu potrebne nikakve posebne mjere za obezbjeđivanje dodatnih sredstava za isplatu zaostatka, a ukoliko se takva potreba ukaže, Ministarstvo finansija će obezbjediti sredstva.

Vidojević podsjeća da je riječ o isplati zaostalih penzija svima onima koji su rješenje o penziji stekli, a kojima su isplate prestale 1999. Plan kako će se ovo pitanje riješiti donijet je poslije odluke suda u Strazburu i pravosnažne presude iz septembra 2012. godine, kojom se nalaže isplata ovih penzija na Kosovu.