Sporazum kasni, Brisel zabrinut

U svjetskoj i evropskoj praksi nema primjera da je negdje iza jedne liste na lokalnim izborima stala cijela državna vlast, kao što radi Srbija, da su u kampanji angažovani vlada, vladajuće stranke, mediji i budžet.

Politički analitičar i predsjednik stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić rekao je da primjena briselskog sporazuma ne ide onako kako se očekivalo i da je EU zabrinuta zbog bezbjednosnog problema na Kosovu, jer je situacija sve napetija.

"Primjena Sporazuma ne ide onako kako se očekivalo, još nema statuta buduće zajednice srpskih opština. Kasne rješenja za MUP, Civilnu zaštitu, sudije", rekao je Janjić u intervjuu za beogradski list "Danas".
 
On je ocijenio da "izborni proces se ne odvija u pravcu stvaranja fer i demokratske atmosfere, počev od biračkih spiskova do ponašanja ministra Aleksandra Vulina, zbog čega zapravo (premijeru Srbije Ivici) Dačiću nije dozvoljeno da uđe na Kosovo".

Janjić ističe da "EU brine i bezbjednosni problem, jer je situacija sve napetija, ne samo na sjeveru Kosova nego i među Srbima južno od Ibra".

Prema njegovim riječima, pregovarače na današnjim razgovorima premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hashima Thaçija, očekuje rješavanje daleko važnijih problema i sporazuma, nego što je nedavna prištinska zabrana Dačiću da ode na predizborni skup u Štrpcu.

"Na radnoj večeri kod Ashtonove trebalo bi da se napravi rezime svih spornih pitanja u sprovođenju Briselskog sporazuma, kojih je mnogo više nego što bi se moglo zaključiti iz dramatike koju Beograd širi posljednjih dana", rekao je Janjić.

On je još dodao da u svjetskoj i evropskoj praksi nema primjera da je negdje iza jedne liste na lokalnim izborima stala cijela državna vlast - da su u kampanji angažovani vlada, vladajuće stranke, mediji i budžet.

Janjić procjenjuje da će "međunarodna zajednica takvo ponašanje možda tolerisati samo do ovog opštinskog glasanja" i upozorava na opasnost od "prelivanja tog uniformisanog socijalnog populizma sa Kosova na ostatak Srbije".

"Beogradu će, vjerovatno, već na ovom sastanku biti jasno rečeno da međunarodna zajednica neće srpsko Samoopredjeljenje, jer im je dovoljan Albin Kurti, neće ni Republiku Srpsku na Kosovu, kao i da je nedozvoljeno širenje atmosfere linča i nasilja. Pogotovo što se Beograd obavezao da će pomoći sprovođenju izbora u duhu fer-pleja i tolerancije", kaže Janjić.

On podsjeća da je rok za primjenu Briselskog sporazuma kraj 2013. i da međunarodna zajednica ne želi da zbog kašnjenja u njegovom sprovođenju odlaže za maj planirane kosovske parlamentarne izbore.
 
Janjić ne isključuje mogućnost da Zapad sam, bez Beograda, završi posao u zadatim rokovima. Prema njegovim riječima, dodatnu nervozu unosi i približavanje potpisivanja okvirnog sporazuma Beograda i Prištine, koji još nisu riješili ni sporove u vezi s glasanjem 3. novembra.