Izbori na Kosovu izazov, glasajte za najbolje

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve ocijenila je da su lokalni izbori na Kosovu 3. novembra novi izazov za srpski narod i da na njima "treba izabrati one koji su najbolji" i uživaju povjerenje naroda, a ne rukovoditi se uskim partijskim i ličnim interesima.

"Budući da su početkom mjeseca novembra na Kosovu zakazani lokalni izbori i da su državne vlasti Republike Srbije javno pozvale naš narod da učestvuje na njima i izabere svoje predstavnike, i mi kao Eparhija raško-prizrenska, obraćamo se ovim povodom, apelujući da se odluka o učešću Srba na izborima donese ozbiljno i odgovorno", navodi se u saopštenju Eparhije.

Dodaje se da su izbori "uvijek bili pitanje lične i slobodne odluke svakog građanina", a da je sada najvažnije da predstojeći izbori ne budu u "službi razjedinjavanja i podjela među srpskim narodom, već prilika da se pokažu jedinstvo i solidarnost".
 
Eparhija je navela da je zabrinuta zbog sve većih tenzija povodom izbora i apelovala na mir i pribranost.
 
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić pozvao je narod na Kosovu da očuva mir i pribranost za vrijeme predizborne kampanje za novembarske lokalne izbore.

"Bojkot je kontraproduktivan", napisao je Janjić na društvenoj mreži Twitter.

"Suočeni smo sa jednom situacijom u kojoj ne možemo da biramo najbolja rješenja, ali prije nego što ljudi odluče da li će glasati ili neće glasati, za koga će glasati, treba uvijek da vide ne samo šta će dobiti glasanjem, nego šta mogu izgubiti bojkotom, ili uzdržavanjem od glasanja", izjavio je iguman Janjić Radio Televiziji Kosovo 2 (RTK 2), program na srpskom jeziku.

"Isto tako prije glasanja, crkva upućuje vjerni narod da se biraju oni koji su najodgovorniji, najbolji, i da se izbori ne vrše po nekim usko partijskim i ličnim interesima", rekao je iguman za RTK 2.

Također Janjić je komentirao i odluku Vlade Kosova da zabrani zvaničnicima Vlade Srbije da ulaze na Kosovo tokom kampanje za lokalne izbore 3. novembra.

On je napisao da je ovaj korak obeshrabrujući za srpske glasače.