Incidenti se događaju u veoma nezgodno vrijeme

Prištinski analitičar Imer Mushkolaj kaže da napad na sjeveru Kosova, pokazuje da situacija na tom prostoru izmiče kontroli i Beograda i Prištine...

"Ubistvom pripadnika Euleksa, izgleda da stvari izmiču kontroli Beograda pošto znamo da Priština nije imala kontrolu u tom dijelu u poslijeratnom periodu. U tom smislu su i napori Beograda da se uključi u nalaženje počinioca. Svi se napori međutim moraju sada fokusirati na smirivanje situacije, na poboljšavanje sigurnosti pošto su izbori već na pragu", kaže Mushkolaj.

Prištinski analitičar je u izjavi za Radio Slobodna Evropa ocjenio da to što je Beograd osudio zločin jasno govori da se posljedice šire i na Srbiju, jer njena evropska budućnost zavisi od sprovođenja Briselskog sporazuma.

"Ovi incidenti se događaju u veoma nezgodno vrijeme za Prištinu i Beograd. Oštre reakcije visokih zvaničnika u Beogradu govore o tome koliko su tekući procesi važni, i koliko ovakvi incidenti utiču na sprovođenje sporazuma na sjeveru", rekao je Mushkolaj.

On očekuje da će Beograd uticati da se stanje smiri na sjeveru Kosova jer Priština i međunarodni faktor na Kosovu nisu uspjeli da tamo uspostave svoju kontrolu.