Inicijativa za formiranje parlamentarne skupštine zapadnog Balkana

Lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije trebalo bi krajem mjeseca, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da razgovaraju o formiranju parlamentarne skupštine zapadnog Balkana, prenosi radio "Slobodna Evropa".

Inicijativu je pokrenuo ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić, a zemljama na koje se inicijtiva odnosi već je upućen takozvani "non paper", polazni dokument o konstituisanju "balkanske četvorke", ili skraćeno G6, prenosi "Slobodna Evropa".
 
Državni sekretar za politička pitanja crnogorskog MIP-a Vladimir Radulović u izjavi za podgoričku televiziju "Vijesti" kaže da bi na taj način mogla da se unaprijedi parlamentarna saradnja kao i regionalna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.
 
"Da li bi se govorilo o nekoj vrsti balkanske policije, da li bi jednako važilo i za parlamentarnu saradnju to ostaje na zemljama članicama da se dogovore i pronađu konsenzus o najoptimalnijim formama saradnje", kaže Radulović.
 
Predsjednik odbora za evropske integracije u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović iz opozicionog Demokratskog fronta kaže da mu "sve nekako miriše na Jugoslaviju".
 
"Primjećuje se jedna sličnost sa našom bivšom državom Jugoslavijom, s tim što smo u ovom slučaju ostali bez Slovenije i Hrvatske a njih smo zamjenili Albanijom, Kosovom. Tako da mi to djeluje malo kao bleda kopija one Jugoslavije uz ocjenu da se naravno neće raditi o tako čvrstoj zajednici", kaže Radunović.