Evropska mafija prelazi na falsifikat

Evropski parlament razradio je akcioni plan 2014-2019. za borbu protiv novih vidova kriminala, pranja novca i korupcije. Opširan dokument Specijalnog komiteta Evropskog parlamenta objavljen je 17. septembra u Briselu. Kako bi poslanici pronikli u dubinu problema i brže odabrali nove mjere, Europol, policijska služba EU, priložila je uz plan dodatni referat o kriminalnoj sitauciji u EU i novim pojavama u ovoj sferi.

U posljednjih desetak godina organizovani kriminal u Evropi promenio je imidž i nacionalnu pripadnost. U oblasti kibernetičkog kriminala desila se neviđena internacionalizacija sastava bandi, prenosi "Glas Rusije".
 
Kako tvrde evopski policajci, nedavno je otkrivena kriminalna organizacija čiji su članovi predstavnici 60 nacija?!

Na današnji dan, po ocjenama Evropola, u EU ima oko 40 hiljada bandi organizovanog kriminala.

Italijansku, srpsku ili rusku mafiju koje su se smatrale najsurovijim u Evropi smjenila je albanska mafija.

Pri tome eksperti Europola priznaju da se riječ albanska koristi isključivo zbog političke korektnosti. U stvari radi se o kosovskoj mafiji.

Prema nivou zvjerstava i drskosti ona prevazilazi sve do sada viđeno u Starom svijetu. Sintagma kosovska mafija se ne koristi, pošto vređa mnoge političare EU koji su formirali nezavisnu državu Kosovo, sada uporište glavne mafije Evrope.

U cjelini, etnički kriminal iz Evrope nikuda nije nestao. Poslije kosovske mafije sada slijede nigerijske, kineske, italijanske i srpske grupacije.

Same organizovane kriminalne grupacije prekvalifikovale su se na falsifikovanje ljekova, odjeće, poresko varanje i pranje novca.
 
Kako je izjavio poslanik Evropskog parlamenta iz Britanije William "Bill" Newton Dunn, obimi tržišta nelegalnih lijekova teško mogu da se procjene.
 
Ali, može sa sigurnošću da se kaže da ni u jednoj apoteci EU niko ne može da bude sto odsto siguran da će dobiti legalno proizveden preparat!?
 
Samo na poreskim mahinacijama kriminalci EU svake godine zarađuju oko sto milijardi eura.
 
Nevjerovatnim tempom napreduje i kibernetički kriminal. Teško da može da se zaustavi ofanziva kriminala u sajber-prostoru. Ali, djelotvorni način da se spriječi ovakav rast jeste pravovremeno informisanje internet-korisnika, kaže ekspert ruskog Međunarodnog instituta za humanitarno-politička istraživanja Vladimir Bruter, navodi dalje "Glas Rusije".

U borbi protiv kibernetičkog kriminala vrlo važni mogu da budu informativni programi državnih regulatora. Treba objasniti na koji nači može da se koristi internet-trgovina, internet-portali i slično. Ako građani koji koriste Internet budu razumniji, kriminalci će imati mnogo manje mogućnosti da krše zakon.
 
Prave gigantske razmjere dostiglo je i falsifikovanje namirnica, odjeće, kozmetike i cigareta. Mnogi trgovci narkoticima sada su se prekvalifikovali za proizvodnju i prodaju falsifikovane produkcije.
 
Za takvu vrstu krivičnog djela u EU može da se dobije maksimalno dvije godine robije. Za trgovinu narkoticima može da se dobije do 20 godina.
 
Prema ekspertskim ocjenama, do ove godine promet u sektoru falsifikata svih vrsta dostigao je oko osam milijardi eura.
 
Otprilike na 11 milijardi eura procjenjuje se tržište švercovanih cigareta, koje zauzima 11 odsto od čitavog tržišta duvana EU. Istovremeno na tržištu duvana u Rusiji falsifikovana i švercovana roba iznosi 2 odsto.