Predstojeće sedmice su "kritične"

Europska unija smatra da Albanija može dobiti status kandidata, ali i upozorila kako to 'zahtijeva još napora'.

Albanija bi mogla dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji do kraja godine, potvrdio je to novom albanskom premijeru Ediju Rami na briselskom susretu predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso.
Po njemu, predstojeće sedmice su "kritične".
"Mislim da Albanija može doći do statusa kandidata ove godine. To je izvodivo, ali to zahtijeva još napora. Jasno smo stavili do znanja da je za preporuku dodjeljivanje statusa kandidata Albaniji važno napraviti napredak u nekim reformama. Doista, Albanija je napravila korake“, poručio je Barroso.
Iako u Albaniji postoji široki nacionalni konsenzus da zemlja treba ići u EU, ta zemlja već godinama ne uspijeva zadovoljiti europske kriterije u vezi s vladavinom prava i borbom protiv korupcije.
S druge strane, Bruxelles je zadovoljan lipanjskim parlamentarnim izborima na kojima je pobijedila opozicija.

Premijer obećao približavanje EU

Premijer Edi Rama obećao je borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije bez iznimke.
"Dat ćemo sve od sebe i uvjeren sam da ćemo uz pomoć Europske komisije, albanskog naroda i, nadam se, uz pomoć opozicije biti u stanju imati dosta koristi za našu zemlju od Bruxellesa“, rekao je premijer Rama.
Novu koalicijsku vladu socijalističkog premijera Edija Rame potvrdio je u nedjelju albanski parlament, a u svojem inauguracijskom govoru premijer je obećao približiti Albaniju Europskoj uniji i oporaviti posrnulo gospodarstvo.
"Proces pristupanja EU je nacionalni cilj koji će zahtijevati reformu albanskog društva u skladu s europskim vrijednostima i principima“, rekao je tada Rama kojemu je prvo službeno putovanje, nakon što je dobio povjerenje, bio odlazak u Bruxelles na razgovore s dužnosnicima EU-a.
Lijeva koalicija, koju predvodi Socijalistička stranka, pobijedila je na parlamentarnim izborima 23. lipnja, nakon osam godina provedenih u oporbi.
Izvor: Al Jazeera