Beogradski list "Politika" saznaje

Prema nacrtu Zakona o finansijskoj podršci srpskom i nealbanskom stanovništvu na Kosovu, u koji je list "Politika" imala uvid, predviđa se finansiranje obrazovanja, zdravstva, socijalne politike, kulture, infrastrukture, telekomunikacija i druge pomoći – putem projekata.

Kada poslije lokalnih izbora 3. novembra bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) Srbija više neće davati zarade i doprinose za osobe zaposlene u organima, organizacijama i javnim službama na Kosovu, već će se to činiti preko finansiranja programa ZSO.
    
Prema pisanju lista, ovo predviđa nacrt Zakon o finansijskoj podršci pripadnicima srpskog naroda i nealbanskih manjinskih nacionalnih zajednica na teritoriji Kosova o kojem će Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije iduće nedjelje u Mitrovici organizovati javnu raspravu.

Ovaj zakon je neophodan zbog odredbe Briselskog sporazuma prema kojoj Srbija treba da prestane da direktno finansira institucije poslije formiranja Zajednice srpskih opština.

Kako će lokalne samouprave, obrazovanje, zdravstvo i socijalni rad, koji sada funkcionišu u pravno-finansijskom sistemu Srbije, od tog momenta preći u nadležnost ZSO, Srbija više neće davati zarade i doprinose za osobe zaposlene u organima, organizacijama i javnim službama na Kosovu, već će se to činiti preko finansiranja programa ZSO.

Prema jednoj od verzija ovog nacrta zakona, u koji je list "Politika" imala uvid, predviđa se finansiranje pripadnika srpskog naroda i nealbanaca nekom vrstom socijalne pomoći.

U pomenutom predlogu nacrta Zakona o finansijskoj podršci pripadnicima srpskog naroda i pripadnicima nealbanskih manjinskih nacionalnih zajednica na teritoriji Kosova, predlaže se da ovu pomoć mogu da ostvare osobe srpske i nealbanske nacionalnosti koje žive na teritoriji Kosova, kao i da bi se ona isplaćivala jedanput mjesečno, pod uslovom da osoba živi na Kosovu "preko mjesno nadležnih centara za socijalni rad u okviru Zajednice srpskih opština".

Kancelarija za Kosovo predložila je da Vlada Srbije određuje visinu novčanih sredstava na početku svake budžetske godine i to najviše do 80 odsto minimalne zarade u Republici utvrđene za decembar prethodne godine.

List "Politika" dalje postavlja pitanje da li će Srbi na Kosovu za Beograd postati dijaspora.