Tirana diskriminiše kosovske Albance

Institucije Republike Albanije od jučer su počele da izdaju dvojno državljanstvo svim Albancima koji žive van te zemlje, osim za Albance na Kosovu. Počinje albanizacija regiona, upozorava list "Zëri".

List "Zëri" piše da je u Albaniji od jučer stupio na snagu zakon o dvojnom državljanstvu, ističući da tim aktom "počinje albanizacija regiona".

Odlazeći premijer Sali Berisha prije nekoliko mjeseci inicirao je da se albansko državljanstvo da i građanima koji žive na Kosovu, ali su nekoliko nedjelja kasnije kosovski Albanci skinuti sa "spiska", a kako bi oživjela ova provedba usvojen je odgovarajući zakon, koji je sada stupio na snagu.

Iz toga slijedi da će, osim kosovskih Albanaca koji su "lišeni" albanskog državljanstva, oni Albanci koji su rođeni i žive u okolnim zemljama (čiji je jedan roditelj Albanac) imati to pravo.

Takođe i albanske pasoše mogu dobiti svi Albanci u svijetu koji imaju državljanstvo zemalja koje su u EU, a koje ne ugrožava liberalizaciju viznog režima.

"Zëri" dalje piše da je primjenom ovog zakona u Prištini stvoren utisak da zvanična Tirana diskriminiše kosovske Albance, za koje je odlučila da ne izdaje dvojno državljanstvo.

Poslanik pokreta "Samoopredjeljenje" Rexhep Selimi kaže da je dobro što će Albanci koji žive u zemljama oko Kosova dobiti albansko državljanstvo, ali dodaje da je kosovskim Albancima "učenjena velika nepravda".

"Nepravde protiv Kosovara se i dalje nastavljaju, više od sto godina. Nakon što su Albanci platili jednom svoju slobodu, nakon što su platili da se poštuje njihova volja, oni nemaju ni svoju slobodu, niti im se poštuje njihova volja. Volja Albanaca je da svi budu ujedinjeni i imaju jednaka prava", kaže on.

Prema njegovim riječima, više od zvanične Tirane treba kriviti Prištinu, jer, prema njegovim riječima, kosovski političari su postavili temelje, izgradnju kosovske nacije i propast albanske.

"Nepravda nad kosovskim Albancima, nije samo nepravda nad njima, već i nepravda prema svim Albancima jer se u ovom slučaju ukidaju i uskraćuju prava dijela nacije da ima pravo koje ima neki drugi Albanac", naglašava on.

Čak se i obični građani Kosova osjećaju hendikepiranim što nisu u mogućnosti da dobiju albansko državljanstvo, iako krivicu bacaju na međunarodnjake.

Rexhep Gërbeshi kaže da ukoliko bi bila pitana volja službene Tirane, onda bi i kosovski Albanci dobili dvojno državljanstvo.

"Postoje velike prepreke od strane međunarodne zajednice po ovom pitanju. Ja tako mislim. Mi imamo svoje državljanstvo, želja je svakog pojedinca, ali i moja o nacionalnom ujedinjenju, međutim sigurno su to prepreke od strane međunardone zajednice, nepravedne prepreke međunarodnjaka, a ne institucija Albanije",  kaže on.

Ovaj šezdesetogodišnjak podsjeća da kada bi Kosovari počeli da dobijaju pasoše Republiek Albanije, bili bi veoma privilegovani.

“Bez pogovora, jer za nas ne postoji sloboda kretanja", ističe Gërbeshi.

S druge strane, davanje državljanstva za Albance u Preševskoj dolini smatra se vrlo pozitivnim korakom za Albance koji žive u tri albanske opštine na jugu Srbije.

Politički analitičar iz Preševa, Belgzim Kamberi, kaže da korak službene Tirane će direktno utjecati na očuvanje nacionalnog identiteta Preševa, Bujanovca i Medveđe.