SNS bi kapitalizovala veliku podršku

Srpska napredna stranka bi kapitalizovala svoju veliku podršku u biračkom tijelu. Činjenica jeste da Vučić i sama stranka uživaju najveće povjerenje u biračkom tijelu u Srbiji, rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji bit će raspisani tokom sljedeće sedmice, prenijeli su danas srbijanski mediji bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića, vicepremijera i ministra odbrane Srbije, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Iako se špekuliralo da će lider SNS-a Aleksandar Vučić i čelnik Socijalističke partije (SPS) i premijer Srbije Ivica Dačić postići dogovor oko rekonstruiranja srbijanske vlade, što se ranije spominjalo kao rješenje nastale krize, mediji bliski SNS-u navode da se "prvi čovjek naprednjaka umorio od zatezanja koalicionih partnera i da se sprema za izbore, iako je to bila zadnja opcija".
Izvor agencije Anadolija u vrhu Vlade Srbije potvrdio je da se "još ništa ne zna, ali da će do kraja ove sedmice sve biti jasnije".
Analitičar iz Beograda Dejan Vuk Stanković tvrdi u razgovoru za agenciju Anadolija da vanredni izbori uopće nisu isključeni s obzirom da je jako teško održati ravnotežu interesa između stranaka koalicije u novim okolnostima koje bi mogle da uslijede u slučaju rekonstrukcije Vlade Srbije.
Stanković navodi da je Vučić "mnogo odskočio" i da to sada želi kapitalizirati.
"Srpska napredna stranka bi kapitalizovala svoju veliku podršku u biračkom tijelu. Otvoreno je pitanje da li bi oni nakon nekih vanrednih izbora samostalno vladali ili bi im bio potreban još neki manji partner. To je u ovom trenutku teško predviđati, ali činjenica jeste da Vučić i sama stranka uživaju najveće povjerenje u biračkom tijelu u Srbiji.  Šta bi to značilo za politiku Srbije? Pa vjerovatno ne bi došlo do nekih tektonskih poremećaja kad je riječ o geopolitičkoj orijentaciji Srbije, nastavio bi se put zemlje ka EU i smirivanju strasti u odnosu zemlje u regionu. Nastavila bi se ta politika dobrosusjedskih odnosa u mjeri u kojoj je to moguće. Prioritet bi bili nagomilani ekonomski problemi i borba protiv kriminala i korupcije", rekao je Stankvoić za agenciju Anadolija.
Stanković dodaje da bi vanredni izbori bili bolji nego vlada koja bi bila opterećena sukobima.
"Bolje je imati izbore i uspostaviti čiste račune između vlasti i građana, nego ostati u nekom koaliconom aranžmanu u kojem bi odnosi između stranaka i lidera bili opterećeni direktnim i indirektnim sukobima", naglasio je Stanković, dodajući  da je Srbija proteklih godina bila opterećena koalicijama koje su opstajale po svaku cijenu.
Međutim, pojedini novinari i analitičari u Beogradu smatraju da Zapad neće dozvoliti Vučiću da raspiše izbore u ovom trenutku, te iznose sumnju da će on ići protiv onog što mu kažu stranci.
Informacije koje su se pojavile u beogradskim medijima, smatraju isti izvori, su spin kojim Vučić disciplinira koalicione partnere, Dačića i Mlađana Dinkića, šefa Udruženih regiona Srbije (URS).